Zacusca este o delicioasă mâncare din legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, răspândită în mai multe țări balcanice. Românii, de asemenea, au o dragoste deosebită pentru zacusca și preferă să-și umple cămara de iarnă cu borcane pline de acest preparat făcut în casă. Chiar dacă se găsește în magazine, mulți preferă gustul autentic al zacuscăi preparate în bucătărie. Mai jos găsiți o rețetă veche de peste 100 de ani.

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
3 kilograme de vinete coapte, curățate și scurse bine
2 kilograme de ardei și gogoșari copți și curățați
2 kilograme de ceapă albă

Aproximativ 1 litru de bulion de roșii
500 ml de ulei de floarea soarelui
3 linguri de sare sau după gust

Înainte de a începe prepararea efectivă, vă recomandăm să vă împărțiți munca pe mai multe zile. De exemplu, într-o zi, puteți coace vinetele pe plită, pe grătar sau în cuptor, apoi le curățați și le lăsați să se scurgă bine.

În altă zi, puteți pregăti ardeii și gogoșarii, coacți, sărați și curățați de piele și semințe. Dacă nu doriți să preparați zacusca în 1-2 zile, puteți congela legumele pregătite. De asemenea, veți avea nevoie de 1 litru de bulion de roșii făcut în casă. Dacă nu aveți, puteți trece prin mașina de tocat 1-2 kg de roșii bine coapte și să le folosiți în loc.

După ce ați pregătit vinetele, ardeii și gogoșarii și bulionul de roșii, puteți începe să tocați ceapa mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Încălziți bine 500 ml de bulion într-un ceaun mare, adăugați ceapa tocată mărunt și lăsați-o să se călească bine. După ce ceapa s-a călit corespunzător, adăugați bulionul de roșii, amestecați bine și lăsați să fiarbă timp de aproximativ 15 minute.

Între timp, puteți trece vinetele, ardeii și gogoșarii prin mașina de tocat. Într-un alt ceaun mai mic sau o tigaie adâncă, adăugați puțin ulei și legumele tocate. Lăsați-le să se călească timp de aproximativ 15 minute. Apoi, adăugați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion. Amestecați încet și, de îndată ce începe să fiarbă bine, lăsați la foc mic timp de aproximativ 3 ore. Adăugați sare după gust. Nu uitați să acoperiți vasul cu un capac pentru a evita stropirea.

În timpul fierberii, zacusca va suferi transformări în textură, gust și culoare, așa că este esențial să aveți răbdare și să o fierbeți cât mai bine.

Zacusca este gata atunci când devine lucioasă și uleiul începe să iasă la suprafață. După ce zacusca este gata, turnați-o fierbinte în borcane spălate și uscate în prealabil. Puteți să le sterilizați în cuptor timp de aproximativ 30 de minute la 150 de grade Celsius. Vă dorim poftă bună și sperăm să vă bucure această rețetă tradițională de zacusca!

Mi-a fost cerută de foarte multe dintre voi – Rețeta de Zacuscă cu vechime de peste 100 de ani, pe care puține gospodine o cunosc