Prunele conţin cantităţi mari din vitaminele A, C şi K, dar şi minerale şi numeroase oligoelemente asimilabile (potasiu, fier, cupru, seleniu). Prunele se remarcă prin conţinutul de resveratrol – printre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi. Totodată, au calităţi antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane.

Protejează sistemul nervos: Cercetătorii britanici de la Universitatea din Edinburgh au descoperit că în pulpa de prună se regăsesc o serie de compuşi aminici ai acidului butiric şi hidroxi-butiric, care cresc producţia de acid gama-amino-butiric – GABA.

Prin stimularea de GABA, majoritatea funcţiilor nervoase sunt revigorate. Aceşti combustibili butirici pot acţiona şi asupra producţiei de serotonină (esenţială în realizarea stărilor psihice) în anumite reţele de neuroni din creier.

Previn boala Alzheimer: Alzheimer este boala degenerativă progresivă ce afectează zone ale creierului ce controlează memoria, inteligenţa, capacitatea de judecată, limbajul şi comportamentul.

Un studiu realizat în laboratoarele Universităţii Cornell, Statele Unite, arată că dozele mari de resveratrol (prezent şi în prune) şi, mai ales, repetate, blochează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central. La animalele de experienţă tratate cu resveratrol, s-a observat o încetinire cu peste 70%, în medie, a proceselor degenerative la nivelul diferitelor părţi ale creierului. Alte studii, făcute în Italia, arată că animalele care au luat doze suplimentare de resveratrol şi-au păstrat intacte anumite funcţii cerebrale, printre care şi memoria, până la vârste înaintate.

Previn demenţa senilă: Pe lângă Alzheimer, consumul de prune previne şi alte afecţiuni care favorizează apariţia demenţei senile. Acidul clorogenic şi neoclorogenic (două substanţe active din prune, inclusiv în prunele uscate) administrate sistematic, ajută la menţinerea nealterată a unor funcţii cognitive, cum ar fi atenţia sau memoria.

Cum se consumă prunele: Pentru stimularea memoriei, se consumă cel puţin trei prune pe zi – antioxidanţii puternici din acestea elimină celulele deteriorate care afectează memoria. Pentru prevenirea Alzheimerului şi demenţei senile, se consumă 400-600 g de prune, în mai multe reprize, cu aproximativ 15 minute înaintea meselor principale, în cure de minimum 2 săptămâni. Contraindicaţii: Consumul de prune este contraindicat în boala diareică acută sau cronică şi în caz de suferinţe renale, cum sunt pietrele la rinichi. Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat.

Pentru că rețeaua de socializare ne-a cenzurat postările, sunt aproape oprite pentru ca dumneavoastră să nu le mai vedeți, vă rugăm să le dați mai departe, pentru a rezolva această situație!

PRUNELE, bune pentru CREIER – stimulează memoria, previn problemele şi senilitatea – Cum trebuie consumate