Slănina are un conținut bogat de vitamine și minerale: vitamina B1, B5, B6, B12 / vitamina PP / fosfor, seleniu. Iată ce beneficii aduce pentru sănătate consumul de slănină:

Vitamina B1

Această vitamină face parte din cele mai importante enzime ale carbohidraților și metabolismului energetic și oferă organismului substanțe energetice și metabolismul aminoacizilor cu lanț ramificat. Lipsa vitamine B1 cauzează tulburări grave ale sistemului nervos, cardiovascular și digestiv.

Vitamina B5

Această vitamină este implicată în grăsimile, proteinele, metabolismul carbohidraților și colesterolului, în sinteza unui număr considerabil de hormoni, hemoglobină, susține funcția cortexului suprarenal, favorizează absorbția aminoacizilor și a zaharurilor din intestin. Lipsa ei poate duce la deteriorarea mucoaselor și a pielii.

Vitamina B6

Este implicată în menținerea răspunsului imun, în conversia aminoacizilor, procesele de inhibare și excitație în sistemul nervos, în metabolismul triptofanului, acizilor nucleici și lipidelor, menține nivelurile normale de homocisteină din sânge și ajută la formarea normală a eritrocitelor. Lipsa ei cauzează scăderea apetitului, afectarea stării pielii, dezvoltarea anemiei și homocisteinemiei.

Vitamina B12

Această vitamină are un rol important în metabolismul și conversia aminoacizilor. Împreună cu folatul, sunt vitamine corelate implicate în hematopoieză iar deficitul ei duce la dezvoltarea deficitului parțial sa secundar de folat, anemie, trombocitopenie și leucopenie.

Vitamina PP

Este implicată în reacțiile redox ale metabolismului energetic și lipsa ei duce la o modificare a stării normale a pielii, a tractului gastro-intestinal și al sistemului nervos.

Fosforul: Este implicat în mult procese fiziologice printre care și în metabolismul energetic. Reglează echilibrul acido-bazic și face parte din nucleotide, fosfolipide și acizi nucleici, necesari pentru mineralizarea dinților și oaselor. Deficitul acestuia duce la rahitism, anorexie și anemie.

Seleniul: Este un element esențial al sistemului de apărare antioxidant al corpului uman. Are efect imunomodulator și este implicat în reglarea acțiunii hormonilor tiroidieni. Deficitul de seleni duce la apariția osteoartritei cu deformări multiple a articulațiilor, membrelor și coloanei vertebrale, la trombastenie ereditară și la miocardiopatie endemică.

Compoziția chimică a slăninii – Conținut ridicat de grăsimi, acizi grași saturați, proteine, vitamine, colesterol, minerale.

Cum consumăm slănina pentru a activa toate substanțele nutritive pe care le are? Tratamentul termic prelungit face slănina să se usuce și să fie mai dură. În cele mai multe cazuri, sunt suficiente câteva minute de prăjire pe ambele părți ca să-și dobândească calitățile organoleptice caracteristice, gustul și aroma intense. Slănină – Restricții: supraponderabilitate / boli ale sistemului digestiv și cardiovascular / colesterol ridicat / intoleranță individuală.

De Știut – Slănina – cine poate să o consume și cine nu