Leurda (Allium ursinum) ajută organismul să se cureţe de toxine şi să îşi întărească sistemul imunitar. Medicul grec Dioscoride prescria acum două milenii leurda ca detoxifiant de primăvară, pentru curățarea sângelui, a plămânilor și a tractului digestiv, la fel ca și medicii din Imperiul Roman.

Leurda conţine numeroase substanţe cu un valoros potenţial terapeutic, fiind un ajutor de nădejde în lupta cu bolile şi, totodată, un excelent tonic natural. Articulaţii dureroase, artrită reumatoidă Leurda are efecte antiinflamatoare și analgezice, calmând durerea și redând mobilitatea articulațiilor dureroase.

Frunze proaspete de leurdă se zdrobesc pe o planşetă de lemn cu ajutorul unui ciocan de bucătărie. Se aplică o compresă cu acestea pe zona afectată. Compresa se acoperă cu un pansament ocluziv (o folie de polietilenă peste care se înfăşoară un material gros, tip brâu, fular, faşă elastică sau o ţesătură din lână).

Compresa se ţine cel puţin o oră. În paralel, se ține o cură cu salată de leurdă, câte 150 g pe zi, minimum 2 săptămâni. Salată de leurdă: se amestecă într-un castron 100-200 g frunze tocate mărunt, 5 ml (1 linguriţă) oţet de mere, câţiva stropi de ulei şi 2 g (un vârf de cuţit) sare. Se consumă dimineaţa, înainte de masă, imediat după preparare.

Efectele nocive ale antibioticelor Cura cu leurdă ajută la refacerea rapidă a florei intestinale perturbate de antibiotice, stimulează imunitatea afectată de aceste medicamente. Previne și combate infecțiile cu Candida, care apar foarte frecvent la cei care au luat în mod repetat antibiotice.

Se consumă minimum două porții pe zi de salată de leurdă proaspătă (după rețeta prezentată mai sus), în cure de 3-6 săptămâni. Înlăturarea efectelor nocive ale nicotinei și ale fumatului Clorofila din leurdă, dar și anumite substanțe conținute au efecte antitoxice puternice. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei și ale gudroanelor din țigări, fiind un mijloc de protecție excelent, atât pentru fumătorii activi, cât și pentru cei pasivi.

În plus, pe perioada curei cu leurdă, renunțarea la fumat este mai ușoară. O mână de frunze de leurdă se taie foarte fin, se pun într-un vas de sticlă sau ceramică și se toarnă deasupra 1 pahar de apă călduță (nici într-un caz fierbinte), se lasă să se macereze la temperatura camerei vreme de 4 ore, după care se filtrează prin tifon. Se consumă câte 2 pahare pe zi, dimineața și seara, pe stomacul gol, imediat după preparare, pe o perioadă de minimum 2 săptămâni.

De Sezon – Remediu cu LEURDĂ contra durerilor articulare, efectelor nicotinei și ale fumatului