Trandafirul este cea mai populară floare de grădină. Utilizările sale în scop decorativ și aromatic datează de pe vremea romanilor şi egiptenilor.

Dincolo de frumusețea sa incontestabilă şi de parfumul cuceritor, trandafirul posedă proprietăți medicinale nebănuite.
Florile foarte intens colorate şi parfumate sunt de altfel comestibile și folosite la prepararea de dulceață, sirop, ceai sau trandafirată.

Potrivit unei recenzii publicate în Jurnalul Iranian Basic Medical Sciences, petalele de trandafiri sunt bogate în vitamina C. Acest antioxidant este foarte important pentru sănătatea noastră, deoarece previne daunele cauzate de radicalii liberi şi de expunerea la toxine, precum bolile cronice şi îmbătrânirea prematură.

Vitamina C este de asemenea esenţială pentru sistemul imunitar și sănătatea pielii şi părului, datorită faptului că ajută la producerea de colagen.

Trandafirul conține și alți antioxidanți puternici. Un studiu din 2007 a arătat că petalele de trandafiri sunt o sursă naturală de polifenoli solubili în apă, quercetină şi acid elagic. Polifenolii sunt asociaţi cu prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului şi a osteoporozei.

Un studiu din 2005, publicat în Jurnalul Midwifery and Women’s Health a arătat că ceaiul de boboci de trandafir poate ameliora crampele şi durerile menstruale, precum şi stresul psihologic asociat cu această perioadă a lunii.

Profesorul universitar Constantin Milică recomandă trandafirul sub formă de tinctură, pentru întărirea imunităţii şi scăderea concentraţiei de colesterol.

Acesta spune că extractul hidroalcoolic din petale de trandafir rivalizează cu cele mai puternice medicamente sintetice în ceea ce priveşte scăderea colesterolului şi reducerea riscului de ateroscleroză.

Mod de administrare
Se ia câte 1 linguriță de tinctură, de 3 ori pe zi. Se fac cure de 30 de zile, cu 10 zile pauză între ele.
Întrucât domnul profesor Milică nu ne oferă nici o reţetă pentru tinctura de trandafiri, puteți încerca prepararea acesteia folosind modul general de preparare a tincturilor detaliat în acest articol.

Petalele de trandafir se recolteaza dimineaţa, pe răcoare. Se folosesc doar petalele sănătoase, fără leziuni sau părţi uscate/veștejite. În scop medicinal, se pot utiliza atât în stare proaspătă, cât şi uscate. Nu există contraindicații la administrarea petalelor de trandafiri, decât pentru cei care au alergie la aceste flori sau la parfumul lor.

De Salvat – Tinctura de trandafiri reduce colesterolul şi întăreşte imunitatea – Rețeta