Plantele de interior sunt o adevărată comoară pentru casa fiecăruia din noi. Ele purifică aerul, îmbogățesc locuința cu oxigen, înfrumusețează interiorul și ne bucură sufletul.

Dar nu uita că o floare de cameră este un organism vegetal viu, care trebuie îngrijit dacă vrei să înflorească frumos. Și nu-i destul să o uzi și să o ferești de soare, mai trebuie să o și hrănești.

Dar cu ce să o hrănești ca să înflorească tot anul? Fii pe pace, pentru a face florile să înflorească neîncetat nu vei avea nevoie de îngrășăminte speciale. Aproape toate pot fi găsite în bucătărie.

1. ZAHĂRUL
Adaugă o lingură de zahăr la un litru de apă și udă floarea cu această soluție așa cum ai face-o de obicei. Sau presăra puțin zahăr deasupra solului din ghiveci și udă planta cu apă obișnuită. Se recomandă să uzi planta în acest fel timp de 4 săptămâni în timpul perioadei de înflorire. Glucoza din zahăr întărește sistemul radicular al plantei, accelerează creșterea ei și îi prelungește viața.

2. CENUȘA DE LEMN
Cenușa este cel mai ieftin îngrășământ pentru plante. Și unul dintre cele mai bune. Ea conține cantități mari de potasiu, dar și micronutrienți precum manganul, fierul, zincul și calciul. De asemenea, ea crește rezistența plantei și o face mai productivă. De regulă, acest îngrășământ e folosit pentru plantele de grădină, dar poți să presari puțină cenușă și în ghiveci.

3. DROJDIILE
Pentru a pregăti îngrășământul, vei avea nevoie de o linguriță de zahăr și un pliculeț de drojdie instant. Aceste componente trebuie diluate într-un litru de apă caldă, agitate bine și lăsate să intre în reacție timp de câteva ore. Imediat cum drojdiile își vor face efectul, îngrășământul este gata. Amestecul obținut se dizolvă în apă, în proporție de 1 la 5. O parte de drojdii la 5 părți de apă.

4. GLICINA
Glicina este un aminoacid care poate fi găsit în orice farmacie. De obicei, oamenii îl folosesc pentru calmare în situații stresante sau stres psiho-emoțional. Dar glicina poate fi utilă și pentru plante. Ea sporește concentrația de clorofilă din frunze și ajută la refacerea rapidă a plantelor și dezvoltarea sistemului radicular. Pentru a prepara îngrășământul, diluează o pastilă de glicină într-un litru de apă caldă.

5. IODUL
Dizolvă o picătură de iod și 2 lingurițe de apă oxigenată într-un litru de apă caldă. Amestecă soluția bine, agitând borcanul câteva minute și lasă să stea timp de o oră. Înainte de a turna soluția în ghiveci, curăță solul de frunze uscate și alte resturi organice, ca lichidul să ajungă ușor la rădăcini. Stratul superior de pământ trebuie ușor afânat, iar soluția se toarnă nu pe centru, ci de-a lungul pereților din ghiveci.

6. ZAȚUL DE CAFEA
Cafeaua este un îngrășământ ideal pentru plante, deoarece conține nutrienți importanți precum azotul, potasiul, calciul și magneziul. Azotul, de exemplu, stimulează creșterea tulpinii, o face mai puternică și conferă butașilor o culoare sănătoasă, vibrantă. Acest ingredient este potrivit în special pentru trandafiri, hortensii și magnolii, dar poate fi utilizat pentru oricare altă plantă din apartament.

7. COJILE DE BANANĂ
Cojile de banane sunt bogate în potasiu, calciu, magneziu, fosfor și alți compuși utili, de care orice plantă are nevoie pentru o dezvoltare normală. Dacă vrei ca îngrășământul să fie asimilat mai ușor, va trebui să acoperi baza ghiveciului cu un strat de sol bine drenat, apoi să tai coaja în cubulețe și să aplici 8-10 cubulețe deasupra solului. Și abia apoi să transplantezi planta.

8. AMIDONUL
Apa în care ai fiert pastele sau cartofii este bogată în amidon. Acest compus este necesar mai ales iarna, când din cauza lipsei de soare, plantele încearcă să-și mărească depozitele de amidon din fructe și semințe. Acest îngrășământ hrănește planta și ajuta la dezvoltarea normală a ei. Amidonul întărește sistemul radicular al plantei, previne degradarea rădăcinilor și normalizează procesele metabolice ale florii.

De Salvat – Doar un pahar și florile tale se vor transforma, atât cele din casă cât și cele din grădină – Cum se prepară