Unul din motivele greșite pentru care foarte multe persoane, în special femeile, evită să mănânce nuci este că acestea conțin grăsimi.

Tot mai mulți experți în sănătate au început să vorbească însă de importanța grăsimilor asupra sănătăți, accentuând necesitatea consumului de grăsimi “sănătoase”.

Este adevărat că nucile sunt un aliment bogat în calorii și grăsimi, însă ele conțin și foarte multe proteine, iar grăsimile lor sunt ceea ce specialiștii numesc astăzi “grăsimi bune”. Studiile realizate în ultimii ani au arătat că un consum moderat și regulat de nuci este deosebit de benefic, mai ales în cazul unor afecțiuni precum diabet, afecțiuni cardiovasculare și alte boli cronice.

Rezultatele unor studii
Un studiu recent, realizat de cercetătorii germani la Universitatea Maastricht a descoperit că cei care au consumat nuci (cel puțin 8-9 grame pe zi) au prezentat un risc mai mic de boli cronice. Mai precis, consumul de nuci a redus:

 riscul de boli neurologice degenerative precum Alzheimer și Parkinson cu 45%
 riscul de cancer cu 39%
 riscul de diabet cu 30%

Aceste rezultate au fost confirmate de un alt studiu recent, realizat pe termen lung la Universitatea Harvard. Cercetătorii au urmărit timp de 30 de ani persoane care au consumat nuci zilnic, și au descoperit că aceștia au fost cu 20% mai puțin predispuși la deces din orice cauză decât cei care nu au consumat multe nuci.

Într-o altă cercetare, publicată în Annals of Internal Medicine, oamenii de știință au observat că o dietă bogată în nuci a fost asociată cu creșterea duratei de viață la femei și cu o incidență scăzută a bolilor cronice.
De ce sunt nucile atât de sănătoase

Medicii nutriționiști consideră astăzi nucile o parte vitală a oricărei diete sănătoase, datorită conținutului lor foarte nutritiv.

Nucile conțin proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați fără amidon. Acestea sunt o alegere excelentă pentru persoanele diabetice sau obeze, întrucât nucile pot ajuta chiar la pierderea în greutate.

Nucile sunt bogate în L-arginină, un aminoacid care susține sănătatea vaselor de sânge din jurul inimii și implicit a sistemului cardiovascular. Nucile sunt pline de vitamine, minerale și fibre care ajută la îmbunătățirea sănătății generale a corpului.

Nu doar nucile noastre românești sunt recomandate pentru dieta zilnică, ci și nucile caju, nucile braziliene, nucile pecan, alunele de pădure, migdalele și fisticul.

De Salvat – Nucile cresc durata de viață și combat problemele dacă sunt consumate în acest fel