Beneficiile pentru sănătate ale strugurilor includ capacitatea de a trata constipația, indigestia, oboseala, tulburările renale, degenerescența maculară și prevenirea cataractei. Strugurii sunt unele dintre cele mai populare fructe din lume datorită gustului, texturii, aromei și varietății. Acest fruct popular este delicios și ambalat cu o mulțime de substanțe nutritive importante.

Semințele strugurilor sunt și ele foarte benefice pentru sănătate. Acestea reduc inflamațiile și previn problemele oculare. Extractul din semințele de struguri are un conținut ridicat de antioxidanți. Strugurii sunt o sursă importantă de fitonutrienți, în principal fenoli și polifenoli, conțin și vitaminele K, A, C, B6, tiamină, riboflavină, niacină și acid folic. Ei conțin si minerale ca potasiu, calciu, magneziu, fosfor și sodiu.

Strugurii au un conținut ridicat de apă ce ajută la menținerea corpului hidratat și, de asemenea, conțin fibre dietetice, carbohidrați sănătoși, antioxidanți și cantități moderate de proteine. Flavonoidele, cum ar fi miricetina și quercetina, ajută organismul să reducă daunele cauzate de radicalii liberi și să încetinească îmbătrânirea. Datorită valorii lor terapeutice, strugurii pot fi utilizați ca remediu pentru ameliorarea drastică a astmului. În plus, puterea de hidratare a strugurilor este foarte ridicată, crescând umiditatea în plămâni și reducând evenimentele astmatice.

Strugurii sunt o sursă minunată de oligoelemente cum ar fi cuprul, fierul și manganul, toate acestea fiind importante pentru formarea și rezistența oaselor. Adăugând strugurii în dieta dumneavoastră, puteți evita apariția unor afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi osteoporoza. Manganul este un element extrem de important în organism, care ajută la metabolismul proteinelor, formarea colagenului și funcționarea sistemului nervos.

Strugurii cresc nivelurile de oxid nitric din sânge, prevenind formarea cheagurilor de sânge. Prin urmare, aceștia reprezintă o modalitate eficientă de a reduce șansele de infarct. În plus, antioxidanții prezenți în struguri împiedică oxidarea colesterolului LDL, care blochează vasele de sânge și contribuie în principal la diferite afecțiuni coronariene.

Au un număr mare de flavonoide, care le dau culoarea, fiind antioxidanți foarte puternici, acționând ca ”o echipă” de curățare pentru a reduce aglomerarea trombocitelor și a elimina toxinele din sânge. Sucul de struguri este un remediu important pentru vindecarea migrenelor. Ar trebui să fie băut dimineața devreme, fără a fi amestecat cu apă. În mod ironic, consumul de vin roșu este adesea considerat o cauza a migrenelor, însă sucul de struguri și extractul de semințe sunt considerate o soluție pentru această problemă. Există numeroase cauze în spatele migrenelor, unele dintre ele fiind: dezechilibre chimice, lipsa de somn, schimbări de vreme sau deficiențe alimentare. Alcoolul cauzează în general migrene, dar strugurii au atât de mulți antioxidanți încât pot vindeca această afecțiune!

Strugurii sunt foarte eficienți în eliminarea constipației. Aceștia sunt clasificați ca alimente laxative, deoarece conțin acid organic, zahăr și celuloză. De asemenea, ameliorează constipația cronică prin tonifierea mușchilor intestinali și a stomacului. Strugurii sunt bogați în fibre insolubile, ceea ce înseamnă că rămân intacte în timp ce se deplasează prin tractul digestiv.

Strugurii joacă un rol important în dispepsie. Îndepărtează căldura și vindecă indigestia și iritația din stomac. Ei sunt preferați față de alți agenți digestivi deoarece sunt considerați „alimente ușoare”. Sucul de struguri albi suplimentează conținutul de fier din organism și previne oboseala. Anemia este o problemă reală pentru mulți oameni, iar strugurii ajută la menținerea fierului și mineralelor în organism. Lipsa de fier din organism vă încetinește, iar creierul, de asemenea, nu funcționează la fel de repede, deoarece fierul este un mineral esențial care afectează o serie de funcții ale corpului. Cu toate acestea, sucul de struguri de culoare închisă poate să nu mărească aportul de fier și, de fapt, poate scădea nivelul fierului.

Sucul de struguri oferă o creștere a energiei aproape instantaneu. Cercetările recente sugerează că extractul din pielea strugurilor exercită o nouă activitate inhibatoare asupra hiperglicemiei și poate ajuta în gestionarea diabetului zaharat. Potrivit unui studiu, vinul roșu și extractul de semințe de struguri pot ajuta la prevenirea cariilor. Strugurii pot reduce substanțial aciditatea acidului uric și ajută la eliminarea acestuia din sistem, reducând astfel stresul și presiunea asupra rinichilor. Datorită conținutului ridicat de apă, aceștia induc urinarea, ajutând la eliminarea acidului uric încă prezent în organism, după ce aciditatea este redusă. Strugurii au un efect foarte curățător asupra corpului.

Mai conțin un compus numit pterostilbene, ce are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol. Acest compus are și proprietăți anti-cancerigene. Are și puterea de a preveni declinul cognitiv. Strugurii roșii au puternice proprietăți antibacteriene și antivirale care ne protejează de infecții. Studiile au arătat că sucul de struguri poate aborda infecțiile bacteriene în intestin și în alte sisteme. Într-un studiu recent, s-a descoperit că sucul de struguri violet ajută la prevenirea cancerului de sân. S-a observat o reducere semnificativă a masei tumorii mamare. Antioxidanții conținuți sunt benefici în prevenirea tuturor tipurilor de cancer.

Strugurii previn pierderea vederii și degenerarea maculară datorită vârstei. Studiul efectuat la Universitatea din Miami sugerează că dieta îmbogățită cu struguri susține sănătatea ochilor și poate împiedica bolile retiniene care amenință vederea. Nivelurile ridicate de vitamina C, K și A oferă un stimulent sănătos pentru multe dintre sistemele organismului, în special pentru sistemul imunitar.

Bine de Știut – Ce se întâmplă în organism atunci când consumăm struguri