Merișoarele sunt fructe foarte sănătoase datorită conținutului lor ridicat de nutrienți și antioxidanți. Nutrienții conținuți de merișoare au fost legați de un risc mai mic de infecții ale tractului urinar, prevenirea anumitor tipuri de cancer, îmbunătățirea funcției imune și scăderea tensiunii arteriale.

Sunt bogate în vitaminele C, A și K, cupru, fibre și mangan. Conțin proantocianidine, antioxidanți care ajută la prevenirea multor boli. Includ o colecție uimitoare de fitonutrienți, o cantitate scăzută de calorii și zahar, aproape fără grăsimi sau sodiu. Mulți dintre acești fitonutrienți oferă beneficii antioxidante, antiinflamatoare și anti-cancer.

Acidul benzoic are proprietăți antiseptice puternice și este principalul compus din merișoare care reduce riscul de infecție și poate distruge bacteriile rele pentru a trata în mod natural infecțiile vezicii urinare și chiar acneea.
Din punct de vedere istoric, au fost folosite de americanii nativi ca tratament pentru boli ale vezicii urinare și ale rinichilor. Sunt folosite de sute de ani pentru a trata apetitul slab, stomacul, tulburările de sânge și scorbutul.
Cercetările au arătat că substanțele nutritive din merișoare pot ajuta la încetinirea progresiei tumorale și pot avea un impact pozitiv asupra cancerului de prostată, ficat, sân, plămâni, ovarian și de colon.

Proantocianidinele din merișoare pot îmbunătăți sănătatea orală. Previn bacteriile și bolile gingivale.
Vitamina C este un puternic antioxidant natural. Potrivit Institutului National de Sănătate din SUA, această vitamină nu numai că blochează unele dintre probleme cauzate de radicalii liberi, ci îmbunătățește și absorbția de fier, stimulează sistemul imunitar și ajută la producerea de colagen care grăbește vindecarea rănilor.

Cantitățile ridicate de fibre sunt asociate cu riscuri semnificativ mai scăzute pentru dezvoltarea unei serii de condiții de sănătate, incluzând boala coronariană, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiune arterială, diabet, obezitate și anumite boli gastro-intestinale. S-a demonstrat că aportul crescut de fibre duce la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și ajută la pierderea în greutate.
Vitamina E este un antioxidant solubil în grăsimi care este implicat în funcția imună. Aceasta poate ajuta la prevenirea sau întârzierea bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiace, cancerul, cataracta, Alzheimer și artrita.

Inflamația apare atunci când sistemul imunitar al organismului încearcă din greu să scape organismul de toxinele care provin dintr-o alimentație nesănătoasă, poluare sau alte surse. O dietă cu cantități mici de alimente antioxidante are ca rezultat o abundență de radicali liberi în organism. Cu toții avem radicali liberi, dar atunci când sunt lăsați necontrolați, aceștia se proliferează și pot provoca daune ADN-ului, membranelor celulare și enzimelor. Aceste alimente sunt corelate cu un risc scăzut de cancer, o funcție mai bună a creierului, o reducere a incidenței diabetului zaharat și a bolilor autoimune.

Merișoarele au proprietăți de curățare diuretice, anti-septice și detoxifiante. Acestea ajută organismul să elimine toxinele, ameliorează retenția de apă si balonarea. Cercetările au arătat că ajută la echilibrarea bacteriilor din întreg tractul digestiv, acționând similar cu modul în care iaurtul sau kefirul creează un mediu de „floră intestinală” sănătoasă. Merișoarele reduc bacteriile „rele” și facilitează creșterea bacteriilor „bune”. Acest lucru nu numai că ameliorează constipația, diareea și acidul gastric, dar ajută și la stimularea imunității și absorbției nutrienților.
Beneficiile cardiovasculare ale merișoarelor provin din impactul antioxidanților și fitonutrienților antiinflamatori. Studiile arată că o ceașcă pe zi împiedică declanșarea a două enzime care sunt esențiale în dezvoltarea bolilor de inimă.

Merișoarele sunt o modalitate naturală de a reduce riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, deoarece dilată vasele de sânge, reduce inflamația și crește fluxul sanguin. Atenție! Deoarece sunt o sursă mare de vitamina K, persoanele care utilizează diluanți de sânge ar trebui să întrebe medicul înainte de a le consuma. Merișoarele pot duce la o excreție mai mare a oxalatului în urină. Persoanele cu istoric de pietre la rinichi ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a introduce merișoarele în dietă.

Bine de Știut – Ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi Merișoare