Mălaiul este unul dintre cele mai utilizate ingrediente din bucătăria românească. Ani la rând, mălaiul fiert a fost utilizat atât ca aliment, cat și ca remediu pentru diferite afecțiuni.

Probabil toți românii au auzit de vestitele cataplasme cu mămăligă caldă care se pun pe piept pentru vindecarea răcelilor. Boabele de porumb măcinate și transformate în făină au proprietăți energizante și sunt o sursă bună de vitamine A, C, E, K.

Făina de porumb conține acizi grași nesaturați, fibre și vitamine B. Mălaiul fiert este recomandat persoanelor care au probleme cardiovasculare sau se confruntă cu boli de ficat și rinichi. Mămăliga poate fi eficientă în tratarea afecțiunilor respiratorii, hepato-biliare, genito-urinare, articulare sau gastrointestinale. Mălaiul fiert are efect calmant și reduce aciditatea gastrică.

Ingrediente pentru mălai fiert cu miere:
1 lingură mălai
1 lingură miere de albine
60 ml apă

Cum se prepară mălaiul fiert?
Toarnă apa într-un vas mic, de preferat un ibric, și pune-l pe aragaz. Adaugă apoi mălaiul, iar când începe să fiarbă, amestecă bine timp de aproximativ 60 de secunde. Ia apoi ibricul de pe foc, lasă-l să se răcească puțin apoi adaugă mierea de albine. Amestecă până obții o pastă fină și consum-o dimineața, pe stomacul gol.

Mămăliga se consumă caldă, în fiecare zi, până când se termină un borcan de 400 gr de miere (adaugi zilnic 1 lingură de miere la mălaiul fiert). În timpul tratamentului cu mălai fiert nu se consumă băuturi alcoolice sau alimente acide. Prin consumul de mălai fiert cu miere, nivelul zahărului din sânge scade, iar intestinele se curăță.

Făina de porumb este eficientă și în tratarea răcelii, amigdalitei, durerilor reumatice și crampelor stomacale, deoarece are efecte antiinflamatorii, calmante și regeneratoare. Pentru a trata aceste afecțiuni și a scăpa de dureri, aplică cataplasme cu mămăligă caldă în zonele afectate. Dacă ai umflături sau plăgi pe corp, aplică pe ele o pastă creată din mălai crud și apă.

Rețetă pentru tratarea răcelii, durerilor reumatice și problemelor stomacale