Latinii au numit planta „Salvie” (salvare = a salva, a trata; salvus = a fi sănătos), numele făcând referire la efectul benefic al aceste plante, cunoscut încă din antichitate. Romanii au adus salvia în Europa, peste Alpi, unde s-a răspândit în special în grădinile din jurul mănăstirilor întrucât era apreciată pentru efectele sale terapeutice.

Deși este folosită de multă lume pe post de condiment pentru diverse preparate culinare, salvia are și numeroase efecte terapeutice, confirmate de diverse studii medicale.

Frunzele acestei plante pot fi recoltate de-a lungul întregului an însă planta conține cele mai multe substanțe benefice chiar înainte de înflorire. Înaintea iernii, tufa de salvie poate fi tăiată și uscată, reușind astfel să-ți mențină aroma timp îndelungat.

Salvia – Proprietăți terapeutice
Este adevărat cu thujonul din salvie poate provoca halucinații dacă este consumat în cantități mari, însă salvia rămâne o plantă medicinală și un condiment versatil. Solubilitatea thujonului în apă este foarte restrânsă, regăsindu-se în ceaiul de salvie în cantități foarte mici.

În ce afecțiuni putem utiliza salvia?
Afecțiuni cerebrale: salvia întărește memoria și psihicul, previne boala Alzheimer și senilitatea, stimulează activitatea cerebrală și înlătură și durerile de cap Afecțiuni nervoase: salvia înlătură anxietatea, depresia, neliniștea, oboseala, confuzia, echilibrează sistemul nervos și îmbunătățește sănătatea emoțională

Afecțiuni hormonale: echilibrează sistemul hormonal, reduce bufeurile asociate perioadei de menopauză, transpirația nocturnă și producția de lapte matern, scade nivelul zahărului în caz de diabet

Ceai de salvie – Rețetă și mod de administrare
Opărim 1 linguriță de frunze verzi de salvie sau frunze uscate cu un sfert de litru de apă fierbinte. Lăsăm la infuzat, acoperit, timp de 10 minute. Acest ceai nu trebuie consumat pe termen lung și nu trebuie depășită cantitatea de 2-3 căni pe zi. Altfel, în cazuri de supradoză sunt posibile simptome de intoxicație.

Atenție! Ceaiul de salvie trebuie evitat în timpul sarcinii și trebuie evitat și de către persoanele cu afecțiuni renale. Pentru un efect sporit împotriva infecțiilor orale și ale amigdalelor, ceaiul de salvie se poate amesteca cu ceai de mușețel: se repetă gargara cu acest amestec de câteva ori pe zi.

Recoltarea salviei
Tufele de salvie pot atinge și jumătate de metru în solurile uscate și însorite din grădină. Pentru a revigora planta, tăierile se efectuează primăvara, cât mai devreme. Salvia înflorește în lunile de vară (iunie-august) în culori care variază de la albastru, roz până la alb. Salvia este rezistentă la frig moderat, așadar pe timpul iernii trebui protejată.

De ce să se stingă omul dacă pe pământ există Salvia – Ceai de salvie – Rețeta