O colegă s-a lăudat că a primit de ziua ei un aparat de facut iaurt si spunea ca nici nu-și imaginează cum a trăit fără acest aparat pana acum.

La urma urmei, produsele din magazin par acum complet artificiale. După părerea mea, un aparat de iaurt este unul dintre acele aparate de bucătărie pe care vrei să le dai cuiva cadou, mai ales cuiva care consuma des iaurt. Dar trebuie sa stiti ca iaurtul de casă, din lapte, poate fi făcut chiar și într-o cratiță.

Am dat peste această rețetă pe un blog despre bucătăria turcească. Nu sunt sigură că toate gospodinele pregătesc în acest fel iaurt de casă din lapte, dar am decis să risc. Produsul va fi destul de gros, cu o consistenta placuta si un gust delicios de iaurt. Prefer să adaug drojdia în ultima etapă de gătit.

Recunosc ca am testat reteta si fara drojdie si chiar este foarte buna – pana la urma, bunica nu punea drojdie in iaurt (sau lapte acru cum denumea ea iaurtul).

Ingrediente:
lapte – 5 l
Drojdie – 3 lingurițe.

Preparare:
Pentru iaurt este potrivit si laptele cumpărat din magazin, dar cu un continut mai mare de grasime. Eu personal l-am cumpărat de pe piață.

Turnați laptele la temperatura camerei într-o tigaie. Aduceți laptele la fiert la foc mediu, gătiți timp de 15 minute. Apoi, scoateți laptele de pe foc, turnați-l în borcane. Lăsați laptele să se răcească la 45 de grade. Este mai bine să controlați temperatura cu un termometru. Într-un castron separat, colectați 1 lingură de lapte din fiecare borcan. Adăugați drojdia în lapte, într-un bol. Se amestecă.

Când drojdia se dizolvă, distribuiți compozitia rezultată uniform, in borcane. Acoperiți borcanele cu prosoape de hârtie, puneți capace deasupra. Nu trebuie să fie stranse. Acoperiți borcanele cu o pătură sau câteva prosoape, lăsați-le la temperatura camerei peste noapte. Iaurtul va fi gata dimineața. Apoi trebuie să-l păstrați la frigider.

Pentru Gospodine – Iaurt de casă – cea mai bună rețetă – Ai nevoie de doar 2 ingrediente