Deoarece avem tendința de a neglija zeama de murături, o aruncăm fără să ne gândim de două ori. Conform specialiștilor, zeama de murături are mai multe proprietăți decât am crede și poate ajuta în prevenirea sau în tratarea anumitelor afecțiuni.

Zeama de murături este mai puternică decât orice băutură energizantă
Întrucât activitățile sportive intense sunt extrem de solicitante și pot deshidrata organismul, sportivii consumă băuturi energizante pentru restabilirea nivelului de electroliți din organism. Datorită conținutului ridicat de sodiu, zeama de murături are același efect asupra organismului și astfel echilibrează electroliții din corp.

Valorile scăute de electroliți pot cauza tahicardii, aritmii cardiace, confuzie, crampe musuclare și alte simptome specifice deshidratării.

Zeama de murături previne sau tratează crampele musculare
Datorită cloruriei de calciu și oțetului care se găsesc în zeama de murături, aceasta ajută organismul să absoarbe mai repede potasiul și sodiul. Astfel, durerile musculare vor fi ameliorate rapid.

Zeama de murături vindecă sindromul picioarelor neliniștite
Doar câteva grame de suc de murături consumate înainte de culcare pot ameliora sindromul picioarelor neliniștite. Deși nu există dovezi clare deoarece nu au fost făcute studii în domeniu, este un remediu naturist folosit de ani de zile pentru această problemă.

Zeama de murături este o sursă bogată de nutrienți valoroși și de antioxidanți
Sucul de murături este sărac în calorii și are un conținut ridicat de vitamina C, calciu și electroliți. Astfel, este o sursă valoroasă pentru organism.

Zeama de murături ameliorează mahmureala
Întrucât are capacitatea de a echilibra organismul din punct de vedere al electroliților, poate fi benefică și pentru ameliorarea mahmurelii dar și pentru prevenirea acesteia.

Zeama de murături calmează durerile menstruale
Crampele abdominale din timpul menstruației sunt ameliorate de consumul de zeamă de murături. De asemenea, datorită faptului că este foarte sărată, potolește și pofta de alimente sărate pe care unele femei o au în această perioadă.

Zeama de murături echilibrează nivelul de zahăr din sânge
Un nivel ridicat de zahăr în sânge poate duce la apariția diabetului de tip 2 dar și la dezvoltarea altor boli cronice. Potrivit studiilor, oțetul care se regăsește în zeama de murături din comerț îmbunătățește răspunsul organismului la insulină și scade nivelul de zahăr din sânge după masă.

Precauții, contraindicații
Deși studiile nu au confirmat până acum contraindicații concrete în cazul sucului de la murături, dacă aveți probleme cu aciditatea gastrică este recomandat să nu abuzați de acest suc pentru că poate crește aciditatea mai mult decât este nevoie. De asemenea, persoanele care suferă de hipertensiune sau de probleme renale trebuie să consume sucul moderat din cauza conținutului de sare.

Nu arunca zeama de la murături – Are beneficii nebănuite dacă este consumată în acest fel