Frunzele tinere de mesteacăn sunt colectate în mai și iunie. Medicina tradițională le folosește sub formă de decocturi, infuzii și tincturi, vapori ca agent diuretic, coleretic, antiinflamator, antiseptic.

Cel mai adesea, mai și iunie sunt potrivite pentru colectarea frunzelor de mesteacăn. Frunzele aburite ajută la ameliorarea durerilor de mușchi și articulații, iar uleiul esențial conținut de frunzele de mesteacăn are un efect benefic asupra sistemului respirator.

Tinctură de frunze de mesteacăn pentru iritații și erupții cutanate: Se toarnă 2 linguri de frunze mărunțite cu 2 căni de apă clocotită, se încălzește timp de 30 de minute într-o baie de apă, apoi se răcește la temperatura camerei și se scurge. Utilizați pentru spălarea pielii în caz de iritație, erupție cutanată.

Tinctură de frunze de mesteacăn pentru durerile articulare: Se toarnă 2 linguri de frunze mărunțite cu 1 cană de alcool (70%), se lasă într-un loc întunecat timp de o săptămână, se strecoară. Aplicați pe comprese pentru dureri articulare.

Compresă din frunze proaspete de mesteacăn: Acest remediu simplu este folosit pentru artrită, radiculită, reumatism: înainte de culcare, acoperiți locul dureros cu frunze de mesteacăn și înfășurați-l cu o eșarfă de lână; pleci peste noapte.

Decoctul din frunze de mesteacăn pentru sănătatea părului: Se toarnă 2 linguri de frunze mărunțite cu 1 cană de apă rece, se pune la foc moderat, se aduce la fierbere și se fierbe timp de 3-4 minute. Se răcește, se strecoară, se folosește pentru a clăti părul după spălare.

De Știut – Descoperire surprinzătoare împotriva durerilor articulare – cum am scăpat de ele cu ajutorul acestor frunze