Aromele care vor rezista și te vor încânta toata iarna fapt pentru care merită, cu siguranță, sa pregatesti aceasta reteta delicioasă. Pentru mine, iubitoare de vinete sub orice formă, acesta a fost cea mai delicioasă salata de vinete (in combinatie cu ardei si ciuperci).

Anul acesta, am muncit din greu și am conservat in acest mod vinetele și pentru familia mea. Procesul este, desigur, consumator de timp, iar producția de borcane finite este mică, dar nu-i nimic – nu căutăm căi ușoare pentru o „productie” bogata de conserve pentru iarna.

Ingrediente:
Vinete – 2 kg
Ciuperci – 1 kg
Ceapa – 500 gr

Ardei gras – 500 gr
zahăr – 100 gr
Otet 9% – 80 ml
Sare – 1 lingura rasă
Usturoi – optional

Preparare:
Vinetele se curata si se taie cubulete, se sareaza si se lasa sa elibereze zeama (apoi se scurge).

Ciupercile se taie în 4/6 părți (în funcție de mărime) iar ceapa se toaca cubulete. Tot acum se toaca si ardeii, julienne. În continuare, caliti toate legumele, separat, într-o cantitate mică de ulei de floarea soarelui și puneți-le într-un castron mare.

Adăugați oțet, zahăr și puțină sare – gustati inainte de a mai adauga sare pentru că vinetele au fost inițial sărate. Se pune salata in borcane sterilizate, se acopera cu capace si se pun in cuptorul incalzit la 180°C timp de 20-30 minute pentru a se steriliza. Le puteti steriliza si intr-o oala cu apa, in mod obisnuit.

Lucrul bun despre sterilizare este că borcanele se păstrează bine în cămară sau la temperatura camerei. Am facut o portie dubla si mi-au iesit 9 borcane de 550 ml fiecare. Gătește cu plăcere. Pofta buna!

Special pentru Gospodine – Salată de vinete și ciuperci, pentru iarnă – deosebit de gustoasă – Rețeta