Ficatul este unul dintre organele corpului nostru care muncește foarte mult: este responsabil de aproximativ 500 de funcții și are un rol important în funcționarea sistemului imunitar, metabolismului, sistemului de detoxifiere și sistemului digestiv.

Detoxifierea organismului este un proces extrem de important iar ficatul este recunoscut drept organul detoxifierii, cel care ne menține corpul sănătos și departe de boli, plin eliminarea toxinelor și deșeurilor. Ficatul filtrează sângele, ceea ce înseamnă că lucrează zi de zi pentru a ne proteja de pericolele toxinelor.

Sfecla roșie – Cum ne ajută să ne menținem ficatul sănătos
Sfecla roșie are un conținut bogat de fier, potasiu, vitamina C, fosfor, magneziu, calciu, mangan și conține și vitamina B, caroten și betaină. Betaina este o substanță care are rolul de a proteja ficatul și de a stimula bila. Are un rol important și în reducerea homocistinei din sânge și se găsește atât în interiorul cât și în coaja sfeclei roșii însă cea mai mare cantitate este concentrată în vârful sfeclei, unde se întâlnesc frunzele.

Betaina este extrem de importantă pentru funcționarea corectă a ficatului, în stimularea bilei și în menținerea grăsimii din corp la un nivel optim. Mai mult, acționează și ca un tampon între ficat și alcool.

Smoothie verde pentru detoxifierea ficatului – Se prepară din 1 lămâie decojită, jumătate cană frunze de păpădie, jumătate cană pătrunjel, jumătate cană țelină, 2 portocale decojite. Toate ingredientele se pun în blender și se mixează până se obține o pastă.

Suc de sfeclă roșie pentru un ficat sănătos – Se prepară din 1 sfeclă roșie, 1 morcov, 1 lămâie, 1 mână de frunze de pătrunjel. Toate ingredientele se pun în aparatul de preparat sucuri și se omogenizează.

Sfeclă roșie – Beneficii
Sfecla roșie este un alcalin puternic și astfel are capacitatea de a reduce aciditatea gastrică. Previne și calmează durerile și arsurile gastrice: se recomandă sub formă de suc, alături de cartofi cruzi și morcovi (500 ml suc).

Grație conținutului ridicat de acid folic, sfecla roșie ajută femeile însărcinate prin oferirea necesarului zilnic de acid folic pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Este o sursă bogată de vitamina, mai ales vitamina C, și stimulează puternic sistemul imunitar, muscular, cardiovascular și sistemul nervos, de asemenea. Favorizează și creșterea nivelului de hemoglobină din sânge datorită conținutului său mare de fier. Pentru a trata anemia, se recomandă zilnic salată de sfeclă roșie (crudă, fiartă sau murată), morcov și ridiche neagră.

Sfecla roșie conține și oligoelemente datorită cărora dependenții de alcool pot reduce nevoie organismului de a consuma alcool. De asemenea, acționează și ca un puternic protector hepatic, regenerând celulele hepatice și stimulând funcția hepatică.

Consumul de sfeclă roșie stopează evoluția bolilor cronice de ficat, atunci când celulele evoluează spre ciroză sau spre cancer hepatic și ajută și în caz de ficat gras. Combinația de suc de sfeclă roșie și suc de morcov este un diuretic puternic și protector al epitetului renal care ține departe infecțiile și reface țesutul afectat de infecții sau de calculi.

Sfeclă roșie – Remediu pentru refacerea ficatului – Iată cum se folosește corect