Prazul aparține aceleiași familii ca ceapa, șalota, porc, arpagic și usturoi. Arată ca o ceapă verde uriașă, dar au o aromă mult mai blândă, oarecum dulce și o textură mai cremoasă atunci când sunt fierte. Prazul este de obicei cultivat, dar soiurile sălbatice, cum ar fi prazul sălbatic din America de Nord – cunoscut și sub numele de rampe – câștigă popularitate.

Rampele sunt populare atât pentru forajeri, cât și pentru bucătarii de top, datorită aromei lor puternice, care este o încrucișare între usturoi, umflători și praz cultivat comercial. Toate soiurile de praz sunt nutritive și se crede că oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

Iată 10 beneficii pentru sănătate ale prazului: 1. Conține o varietate de substanțe nutritive: Prazul este bogat în nutrienți, ceea ce înseamnă că este sărac în calorii, dar bogat în vitamine și minerale. O porție de 100 de uncii (100 de grame) de praz gătit are doar 31 de calorii . În același timp, sunt deosebit de bogate în carotenoizi de provitamină A, inclusiv beta caroten. Corpul tău transformă acești carotenoizi în vitamina A , care este importantă pentru vedere, funcția imună, reproducere și comunicarea celulară.

Sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina K1, care este necesară pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea inimii. Între timp, rampele sălbatice sunt deosebit de bogate în vitamina C, ceea ce ajută la sănătatea imună, la repararea țesuturilor, la absorbția fierului și la producerea de colagen. De fapt, ele oferă aproximativ de două ori mai multă vitamină C decât aceeași cantitate de portocale.

Prazul este, de asemenea, o sursă bună de mangan , care poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual (PMS) și la promovarea sănătății tiroidei. Mai mult, acestea oferă cantități mici de cupru, vitamina B6, fier și folat. REZUMAT: Prazul are un conținut scăzut de calorii, dar bogat în substanțe nutritive, în special magneziu și vitaminele A, C și K. Se laudă cu cantități mici de fibre, cupru, vitamina B6, fier și acid folic.

2. Ambalat cu compuși vegetali benefici
Prazul este o sursă bogată de antioxidanți, în special polifenoli și compuși ai sulfului. Antioxidanții luptă împotriva oxidării, care vă deteriorează celulele și contribuie la boli precum diabetul, cancerul și bolile de inimă. Prazul este o sursă deosebit de excelentă de kaempferol, un antioxidant polifenol care se crede că protejează împotriva bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer.

Sunt, de asemenea, o sursă excelentă de alicină, același compus benefic de sulf care conferă usturoiului proprietăți antimicrobiene, de scădere a colesterolului și potențiale proprietăți anticancerigene.

Între timp, rampele sălbatice sunt bogate în tiosulfinate și cepaene, doi compuși ai sulfului necesari pentru coagularea sângelui și care se cred că protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. REZUMAT: Prazul este bogat în antioxidanți și compuși de sulf, în special caempferol și alicină. Se crede că acestea vă protejează corpul de boli.

3. Poate reduce inflamația și poate promova sănătatea inimii
Prazul este alium, o familie de legume care include ceapă și usturoi. Mai multe studii leagă alii de un risc mai scăzut de boli de inimă și accident vascular. În timp ce majoritatea acestor studii au testat ceapa sau usturoiul, prazul conține mai mulți compuși benefici despre care se crede că scad inflamația și protejează sănătatea inimii.

De exemplu, kaempferolul din praz are proprietăți antiinflamatorii. Alimentele bogate în kaempferol sunt asociate cu un risc mai mic de atacuri de cord sau de deces din cauza bolilor de inimă. Mai mult, prazul este o sursă bună de alicină și alte tiosulfinate, care sunt compuși de sulf care pot aduce beneficii sănătății inimii prin reducerea colesterolului, a tensiunii arteriale și a formării cheagurilor de sânge .

REZUMAT: Prazul conține compuși vegetali sănătoși pentru inimă, care demonstrează că reduc inflamația, colesterolul, tensiunea arterială, formarea cheagurilor de sânge și riscul general de boli de inimă.RESURSE DE SĂNĂTATELuați testul nostru gratuit pentru dietă cu 3 întrebări

4. Poate ajuta la scăderea în greutate
La fel ca majoritatea legumelor, prazul poate favoriza pierderea în greutate. La 31 de calorii pe 100 uncii (100 grame) de scurgeri fierte, această legumă are foarte puține calorii pe porție. Mai mult decât atât, prazul este o sursă bună de apă și fibre, care pot preveni foamea, pot promova sentimentele de plinătate și vă pot ajuta să mâncați mai puțin în mod natural.

De asemenea, oferă fibre solubile, care formează un gel în intestin și sunt deosebit de eficiente în reducerea foametei și a poftei de mâncare. În plus, cercetarea leagă în mod constant dietele bogate în legume de pierderea în greutate sau creșterea în greutate redusă în timp. Adăugarea prazului sau a rampelor sălbatice în dieta dvs. poate crește aportul total de legume, ceea ce poate crește acest efect.

Prazul – ajută la pierderea în greutate și combate problemele de inimă – Vezi în primul comentariu cum se consumă pentru efect maxim