Viața are mereu lecții pentru noi, iar Dumnezeu te pune în situații pe care, în secret, le-ai dorit, doar pentru a vedea cum reacționezi, cum te porți, dacă ai rămas om.

A câștiga la LOTO, a găsi bani pe jos, a avea posibilitatea să salvezi o viață, a vota un prieten într-un concurs, a avea șansa (căci este o șansă) să faci bine… Iată câteva moduri prin care, cred eu, simți privirea întrebătoare a lui Dumnezeu: „Acum ce vei face? Cum vei acționa?”.

Și, dacă știi să lupți cu lăcomia, cu instinctul de conservare, cu invidia față de semenul tău care s-a implicat, a căutat, s-a străduit mai mult, înseamnă că vei dormi fără griji, cu liniștea pe care ți-o dă o conștiință curată, cu mulțumirea de pe chipul celui către care este îndreptat binele. „Fă binele de dragul binelui și nu de dragul laudei sau al recunoștinței. Binele făcut este el însuși o răsplată” (Ecaterina a II-a).

„Căutând binele altora, îl găsim pe al nostru”, spunea Platon. Știu că mulți spun că nu mai cred în bunătate, în omenie, în generozitate. Cu toate acestea, încă mai există onestitate în lume, căutați-o, s-ar putea să vă placă cei care o practică. Și planta de astăzi poate face bine în mai multe afecțiuni și nu i se cunosc contraindicații, exceptându-le pe cele din timpul sarcinii, la femei.

Schinduf – prezentarea plantei – Schinduful (Trigonella foenum-graecum) este o plantă ierboasă, de până-n 60 cm înălțime, cu tulpină cilindrică, frunze trifoliate și flori galbene. Face fructe ca niște păstăi, lungi de 8-10 cm, cu semințe romboidale pe interior, care au miros de cumarină și gust amărui, puternic aromat. În terapie și în alimentație se folosesc aceste semințe. În bucătăria asiatică se utilizează și frunzele. Popular, schinduful mai este denumit schinduț, molotru, sfândig, sfândoc.

Schinduful are proprietăți emoliente, febrifuge, hipoglicemiante, hipocolesterolemiante, galactogoge, afrodiziace, revitalizante. Substanțele bioactive care intră în componența sa sunt: proteine, lipide, mucilagii, aminoacizi liberi, saponine sterolice, flavonoide, ulei volatil, ulei gras, vitaminele A, B1, C, săruri minerale.

Acțiunile plantei – Schinduful este stimulent neuro-muscular, este utilizat în probleme digestive (inflamații, ulcer gastric), are rezultate bune în anemie, rahitism, astenie, lipsa poftei de mâncare, edemul picioarelor. Unele substanțe din componența plantei o fac eficientă în diabet astfel:

• stimulează secreția de insulină
• reduce rezistența la insulină a mușchilor și a ficatului
• ajută la scăderea greutății corporale
• scade nivelul crescut de insulină și glucoză
• scade nivelul trigliceridelor
• scade nivelul colesterolului total

Cercetările clinice au punctat reducerea glicemiei după consumul unui extract din semințe. Dr. Ovidiu Bojor recomandă această plantă astfel: „Preparatele pe bază de schinduf, datorită metilbetainei acidului nicotinic (vitamina PP), joacă un rol deosebit în metabolismul glucidic, protidic și lipidic și în metabolismul sistemului nervos central.” Pentru diabet se recomandă 10 g pe zi de făină proaspăt măcinată.

Planta este utilizată pentru a stopa căderea părului. Are efect imunostimulator. Extern, preparatele din schinduf acționează pozitiv în răni, inflamații, flegmon, furunculoză, panarițiu. Pentru aceste afecțiuni măcinați semințele și amestecați-le cu praf de mangal până obțineți o pastă groasă. Acest preparat va preveni intoxicațiile sanguine și va vindeca afecțiunile dermice.

Ceaiul este eficient în febră și tuse, iar gargara cu ceai are rezultate pozitive în caz de inflamație a esofagului, curățând mucozitățile din bronhii.

Ceai de schiduf – Puneți 250 ml de apă fierbinte peste 2 linguri de semințe măcinate. Lăsați 3 ore și apoi fierbeți pentru scurtă vreme. Se bea călduț. Pentru tuse amestecați miere și ceai în părți egale.

Semințele au rol de hrănire dacă sunt fierte în lapte de cocos sau ulei de soia. Ele au efecte răcoritoare, lubrifiante și vindecătoare asupra intestinelor dacă sunt umezite până devin gelatinoase.

Schinduful intră în componența unui condiment foarte cunoscut și utilizat în bucătăria asiatică – curry. În India, fructele proaspete sunt utilizate pentru păstrarea culorii naturale a părului, redarea unui aspect sănătos și îndepărtarea mătreții. Se aplică o mască pe păr din pastă obținută din fructe zdrobite și se lasă între 30 și 60 de minute. Schinduful este utilizat în medicina egipteană antică, fiind menționat în Papirusul Ebers.

Planta recomandată de medici eficientă în problemele cu greutatea corporală – Cum se folosește