În categoria conservelor de toamnă, conopida marinată în oțet se poate prepara simplă sau în combinație cu gogoșari. Ușor de preparat, murăturile marinate în oțet sunt un deliciu atunci când se consuma alături de friptură, șnițele cu cartofi piure sau alte garnituri.

Ingrediente: – 2.2 kg de conopidă
– 2 morcovi
– 2 ardei grași
– 100 g de usturoi
– 1 ceapă mare
– 1-2 ardei iuți la un borcan de 1 l

– flori de mărar
– frunze de hrean
– frunze de vișin
– frunze de coacăză
– cuișoare
– ienibahar
– frunze de dafin
– oțet 70%

Ingrediente pentru 1 l de marinadă
– 1 l de apă
– 2 linguri de sare
– 1 linguriță de zahăr

Mod de preparare: 1. Desfaceți conopida în buchețele. Spălați conopida. 2. Tăiați ardeiul gras cubulețe. Pentru un efect estetic mai pronunțat, folosiți ardei de culoare roșie. 3. Tăiați morcovul rondele mășcate. Tăiați ceapa.

4. Pe fundul fiecărui borcan puneți câte 2 frunze de coacăză, de vișin, o jumătate de frunză de hrean, floarea de mărar, 2 căței de usturoi, ardeiul iute (cantitatea de ardei depinde de cât de iute preferați sa fie conopida), frunza de dafin, 3-4 boabe de ienibahar, 2-3 cuișoare. Deasupra aranjăm conopida, cât mai dens, deoarece aceasta se va așeza.

5. Turnați în borcane apă clocotită. Țineți legumele în apa fierbinte timp de 3 minute, acoperite cu capac. 6. Scurgeți apa fierbinte din borcane. Turnați în borcane marinada și adăugați câte 0.5 lingurițe de oțet 70% le fiecare. Acoperiți borcanele cu capace și întoarceți-le cu susul în jos. Acoperiți-le cu o plapumă și lăsați-le până se răcesc. Pofta buna!

Pentru Gospodine – Conopidă marinată pentru iarnă