Sa faci trandafirii sa prinda radacini sunt usor de urmat si nu necesita prea multa pricepere sau experienta intr-ale gradinaritului. Cel mai indicat este sa incerci sa prinzi trandafirii in sezonul rece; vremea rece stimuleaza atat incoltirea radacinilor cat si dezvoltarea sanatoasa a acestora dupa plantarea in pamant.

Asadar, alege trandafirii preferati si urmeaza instructiunile! Cel mai important pas il reprezinta stimularea aparitiei radacinilor. Dupa ce trandafirii incoltesc, pot fi plantati in ghiveci fara probleme.

Folosind un cutit bine ascutit (sau un cutter), taie partea de sus a tulpinei, adica partea cu floarea. Este important ca taietura sa fie cat mai curata! Ideal este ca tulpina sa aiba in jur de 25 de cm dupa taiere. Taietura de sus, care ramane expusa la aer, trebuie acoperita cu ceara pentru a preveni oxidarea si, astfel, uscarea tulpinii.

Taie putin si din baza tulpinii ca sa stimulezi incoltirea radacinilor, si inlatura cu grija toate frunzele de pe tulpina. Mai departe, poti alege una dintre cele trei metode descrise in continuare. Poti testa fiecare metoda pe o tulpina diferita, si apoi sa folosesti varianta care ti se pare cea mai simpla si mai „rodnica”.

Metoda 1: Dizolva 100 mg de drojdie intr-un litru de apa, apoi tine tulpina trandafirului in aceasta solutie timp de o zi. Ai grija sa scufunzi in apa doar o treime din tulpina. Dupa acest prim tratament, spala tulpina cu apa calda si mut-o intr-un alt vas, apoi toarna apa pana la jumatatea tulpinii. Pana la aparitia radacinilor, ai grija sa completezi mereu apa care se evapora din vas.

Metoda 2: Dizolva o lingurita de miere intr-un litru de apa, apoi tine tulpina in solutie timp de 12 ore. La fel, doar o treime din lungimea tulpinii trebuie sa fie scufundata in apa. Dupa aceste prime 12 ore, muta tulpina intr-un alt vas si toarna apa pana la jumatatea tulpinii.

Metoda 3: Toarna 10 picaturi de suc proaspat de aloe vera in apa in care vei tine tulpina. Sucul de aloe accelereaza incoltirea radacinilor si impiedica putrezirea tulpinii. Nivelul apei trebuie sa ajunga pana la jumatatea tulpinii. Nu uita sa inlocuiesti pe parcurs apa care se evapora cu alta proaspata. Ca sa intaresti mai departe planta si radacinile, poti sa mai adaugi cateva picaturi de suc de aloe dupa 10 zile. Atunci cand radacinile sunt suficient de lungi si de viguroase, planteaza trandafirul in ghiveci folosind pamant obisnuit pentru plante de casa. Indiferent de metoda aleasa, trandafirul se va prinde si va inflori!

Pentru Gospodari – Cum poți face trandafirii tăiați să prindă repede rădăcină – 3 metode simple