La fel ca prunele, caisele sunt laxative, depurative, antioxidante şi hidratant-remineralizante. De asemenea, ele combat oboseala fizică şi intelectuală, scad tensiune arterială, favorizează bronzarea, protejând în acelaşi timp pielea, sunt o excelentă sursă de fier şi încetinesc procesul de îmbătrânire.

Caisele coapte bine sunt bogate în betacaroten, vitaminele B3, C şi E, în fibre şi zaharuri simple, dar şi în oligoelemente precum: magneziu, potasiu, fosfor, fier, calciu, fluor, brom ori cobalt. Toate acestea furnizează energie organismului şi reglează procesele care susţin ritmul somn-veghe, ce sunt perturbate de multe ori de stresul cotidian.

Hipertensivii, mai ales cei care au probleme pe fondul sensibilităţii la sodiu, ar trebui să consume în mod regulat caise vara. Datorită nutrienţilor pe care îi conţin, aceste fructe sunt benefice pentru sănătatea inimii. Betacarotenul şi licopenul protejează colesterolul LDL de oxidare, iar astfel, pot fi prevenite anumite boli de inimă.

Datorită conţinutului de licopen, caisele previn şi cancerul de prostată. Spre exemplu, bărbații care consumă alimente bogate în licopen și ceai verde prezintă un risc scăzut de a dezvolta cancer de prostată. Potrivit unui studiu comparativ, bărbaţii care au o dietă bogată în fructe şi legume bogate în licopen – roşii, caise, grepfrut roz, pepene roşu, papaya şi guava au un risc cu 82% mai mic de cancer de prostată faţă de cei care nu au aceste obiceiuri alimentare.

Nu aruncaţi sâmburii caiselor! Vitamina B17 sau amigdalina pe care o conţine miezul lor şi le conferă gustul specific, uşor amărui, ar avea un rol în prevenirea cancerului.

Pentru a avea un ten frumos şi sănătos puteţi apela la măştile cu caise, pe care să le preparaţi singuri acasă. Pentru o mască aveţi nevoie de două caise mari, foarte bine coapte, pe care le veţi descoji de pieliţe.

Apoi le pasaţi cu o lingură de lemn într-un vas de sticlă, porţelan sau ceramică. Amestecaţi bine cu trei linguri cu iaurt şi aplicaţi pasta omogenă pe faţă, pentru 20 de minute, după care o veţi îndepărta fie cu apă caldă, fie cu ceai călduţ de muşeţel. Măştile cu caise sunt ideale atât pentru tenul normal, cât şi pentru cel gras sau cu tendinţă de acnee.

De asemenea, persoanele care vor să se bronzeze mai repede e bine să ştie că trebuie să mănânce în mod regulat fructe şi legume de culoare galben-portocaliu, care conţin betacaroten, ce are rolul de a proteja pielea de arsuri. Însă betacarotenul are şi alt rol. Alături de vitaminele C şi E şi de flavonoidele din compoziţia lor, contracarează radicalii liberi care se formează prin expunerea la poluare, radiaţii solare şi stres. Adică exact împotriva factorilor care duc în timp la degradare organică şi la apariţia semnelor de îmbătrânire, fapt pentru care sunt folosite şi în cosmetică.

Elixirul Tinereții – Un adevărat elixir care protejează inima, reglează tensiunea și încetinesc procesul de îmbătrânire – Cum se consumă