Leușteanul este un adevărat medicament, bogat în clorofilă și alte principii active care au o capacitate uimitoare de a absorbi toxinele din organism. Frunzele de leuștean – Un tonic digestiv excelent:

Au capacitatea de a crește secreția de sucuri, de a alunga inapetența și de a pune în mișcare tubul digestiv. Uleiurile volatile și subtanțele amare din conținutul lor sunt un excelent stimulent digestiv iar acidul angelic are efecte tonice nervoase și psihice, fiind eficient în anorexia psihică.

Consumate în cantități mari, frunzele de leuștean scad pofta de mâncare și constituie un remediu natural util împotriva apetitului alimentar excesiv. Se recomandă mestecarea a 1-2 frunze proaspete de leuștean, înainte și după masă. Efectele sunt imediate și sunt puternice:

 alungă inapetența
 cresc secreția de sucuri digestive
 pun tubul digestiv în mișcare
 au efecte antiinflamatoare asupra tubului digestiv
 favorizează peristaltismul gastric și eliberarea bilei din colecist
 sunt un adjuvant în caz de colecistită și pancreatită
 se recomandă în caz de gastrită hipo- și hiperacidă, dispepsie și dischinezie biliară
 au efecte tonice nervoase și psihice

Se consumă cu 15 minute înainte de masă în cazul lipsei poftei de mâncare, a senzației de greață persistentă iar consumate în cantități mai mari (5-10 frunze odată), au efect opus: diminuează pofta de mâncare și sunt utile în tratamentul împotriva apetitului alimentar excesiv.

Consumat în cantități de minim 20 de grame pe zi, leușteanul proaspăt are efect diuretic și antispastic. Se recomandă în caz de retenție de apă care apare postoperator, după cistite acute, după administrarea medicamentelor ce inhibă diureza sau în unele afecțiuni hormonale. Suplimentar, se recomandă câte 1 lingură de suc de leuștean din oră în oră pe parcursul zilei.

Efect puternic și imediat – Ce se întâmplă dacă mestecați 1-2 frunze de leuștean înainte și după masă, vezi în primul comentariu