Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele festive ale românilor, asociate cu bucuria Crăciunului și a Paștelui. Durata de fierbere a acestora variază în funcție de tipul de carne folosit și de metoda de preparare, iar secretul constă în gătirea la foc mic și alegerea unui vas potrivit. Sarmalele în foi de varză murată sunt o delicatesă specifică sărbătorilor, dar se pot savura cu aceeași plăcere în orice moment al anului.

Un aspect esențial pentru sarmalele perfecte este proporția corectă de grăsime, indiferent de tipul de carne folosită, și asigurarea unui timp adecvat de fierbere. Timpul de gătire depinde în mare măsură de tipul de carne utilizat în preparare. Sarmalele din carne de curcan vor fi gata cel mai rapid, în timp ce cele din carne de vită sau de porc necesită o perioadă mai îndelungată de gătire. Gătitul la foc mic reprezintă unul dintre secretele pentru a obține sarmale delicioase.

Alegerea vasului de gătit este la fel de importantă, fiind recomandate oalele din ceramică, lut sau fontă pentru rezultate optime. În cazul sarmalelor în foi de varză murată, se impune un timp de fierbere de cel puțin 2 ore, însă există și opțiunea de a le găti la cuptor pentru o aromă aparte. Dacă vrei să încerci o rețetă tradițională de sarmale din carne de porc, poți îmbina aceste ingrediente cu pasiune și să urmezi cu atenție pașii pentru a te bucura de această delicioasă specialitate românească.

INGREDIENTE
500 g carne tocată de porc (cel puțin 30% grăsime)
75 g orez
1 ceapă
3 linguri ulei
sare
piper
cimbru uscat
mărar uscat
boia dulce
varză murată
200 ml suc de roșii
200 g afumătură (opțional)

MOD DE PREPARARE: Desfă foile de varză și lasă-le o jumătate de oră în apă rece, pentru a te asigura că varza nu este prea acră sau prea sărată. În acest caz, poate strica gustul sarmalelor. Tocată mărunt ceapa și călește-o în ulei, cu puțină sare. Când ceapa a devenit translucidă, adaugă orezul spălat, piper, boia, cimbru și mărar uscat și mai călește timp de câteva minute. Lasă amestecul să se răcească, apoi adaugă-l peste carnea tocată.

Amestecă bine compoziția, după care poți prepara sarmalele. Adaugă o lingură de compoziție pe fiecare foaie de varză și rulează, având grijă să sigilezi capetele. Pune câteva foi de varză murată pe fundul vasului în care urmează să fierbi sarmalele, pentru ca acestea să nu se lipească.

Pune sarmalele pe straturi, lăsând un loc gol în mijloc. Acolo vei pune puțină varză tocată și afumătura, în cazul în care folosești. Aceasta va da un gust aparte sarmalelor. După ce le-ai așezat, pune sucul de roșii și completează cu apă, astfel încât sarmalele să fie acoperite complet de lichid. Pune deasupra câteva foi întregi de varză murată, după care sarmalele pot fi puse la foc.

Fierbe sarmalele la foc mic, timp de 2 ore, rotind vasul din când în când, pentru a nu se arde. Completează cu apă atunci când lichidul se evaporă. După 2 ore, poți pune sarmalele la cuptor pentru încă o jumătate de oră sau o oră, pentru a se rumeni. Poftă bună!

De Știut – Cât timp se fierb sarmalele în foi de varză murată – Secretul pentru a ieși delicioase, îl găsiți în primul comentariu