Putem folosi toate componentele gutuiului pentru scopuri terapeutice: de la frunze și fructe până la sâmburi, cotor și scoarța de pe crenguțe tinere.

Are un conținut ridicat de apă de până la 72%, un conținut de zaharuri între 6-13% și vitamine precum A, B și PP. De asemenea, conține și minerale precum fier, fosfor, potasiu și calciu și aduce beneficii sănătății dacă este consumat ca atare, sub formă de remedii naturiste.

Gutuile au grijă de sănătatea digestivă, de problemele respiratorii, de eczeme și de arsuri. Se folosesc sub formă de macerat, decoct, emulsie, lichior medicinal sau infuzie.

Fructele de gutui conțin acizi organici iar în frunzele gutuilor găsim și numeroși alți compuși fitochimici cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare dovedită.

Ceai din frunze de gutui – Beneficii
Potrivit studiilor recente japoneze, gutuile conțin substanțe importante antivirale care au un rol important în cazurile de hepatită. Cele mai bune pentru tratarea bolilor de pancreas și de ficat sunt sucul de gutui și gutuile crude.

Să nu uităm nici de frunzele de gutui: acestea au proprietăți deosebite. De exemplu, pentru hipertensiune se recomandă un macerat din frunze de gutui care reglează tensiunea arterială.

Ceaiul din frunze de gutui se recomandă pentru a trata insuficiență cardiacă și bolile de ficat, pentru curele de slăbire. De asemenea, cu acest ceai se poate ține sub control și diabetul zaharat. Frunzele de gutui conțin multe vitamine și se folosesc sub formă de infuzie inclusiv pentru stări de nervozitate, agitație, insomnie, depresie. Au efecte sedative și sunt antidepresive.

Gutuile sunt un remediu excelent și în caz de răceli sau gripe iar ceaiul din frunze de gutui este un remediu bun pentru tusea convulsivă și se poate folosi și în caz de o criză de astm.

Nu în ultimul rând, ceaiul din frunze de gutui este un remediu și împotriva mătreții și se poate folosi și pentru hrănirea și întărirea firului de păr. Decoct din frunze de gutui: peste 5 grame de frunze se toarnă 200 ml de apă fiartă. Se ține pe baie de aburi încă 20 de minute, se lasă la răcit și se transferă într-o sticlă. Se completează cu apă fiartă și răcită.

De Sezon – Reface ficatul, susține pancreasul și funcția stomacului – Ceai din frunze de gutui – Rețeta