Rețetă – Cozonac pufos cu nucă: Ingrediente:
1 kg de făină
50 grame de drojdie proaspătă
500 mililitri de lapte

100 grame de unt
450 grame de zahăr
5 gălbenușuri
1 linguriță de sare

Coajă de lămâie și portocală
2 plicuri de zahăr vanilat
300 grame de zahăr
5 linguri de cacao
300 grame de nuci

Mod de preparare:
Încălzim laptele și dizolvăm în el sarea, 450 grame de zahăr și 50 grame de drojdie, apoi lăsăm să dospească.
Într-un vas, punem 1 kg de făină, adăugăm maiaua dospită și cele 4 gălbenușuri de ou și frământăm bine până ce aluatul devine omogen. Adăugăm cele 5 linguri de unt sau margarină topită, coaja rasă de la o lămâie și una de portocală și continuăm frământatul.

Lăsăm aluatul de cozonac la dospit până își dublează volumul. Pe o suprafață de lucru presărată cu făină, răsturnăm aluatul de cozonac și îl împărțim în șase părți egale. Fiecare parte se întinde în formă de dreptunghi cu grosime de jumătate de centimetru. Peste aluatul de cozonac întins se așterne umplutura făcută din nuci măcinate, 300 grame de zahăr, 5 linguri de cacao și 2 plicuri de zahăr vanilat. Rulăm fiecare foaie și apoi împletim câte trei rulouri.
Așezăm împletiturile în forma de cozonac unsă și tapetată cu hârtie de copt.

Lăsăm cozonacii la loc călduț la dospit pentru 1 oră. Cu 15 minute înainte să expire timpul de dospit, aprindem cuptorul. După ce cozonacii au dospit, îi ungem deasupra cu ou și îi dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30-40 de minute, până când devin aurii. Scoatem cozonacii din cuptor și îi lăsăm în tavă acoperiți cu un prosop până se răcesc și pot fi scoși din forme. Cozonacii tradiționali de casă sunt savuroși și pufosi și sunt gata să fie savurați cu plăcere! Poftă bună!

De Salvat – Rețetă de Cozonac pufos din caietul bunicii – Rețeta