Există oare oameni care nu au băut cafea cel puţin o dată în viaţă? Pentru majoritatea, acesta este un ritual obligatoriu, cu care începe fiecare dimineaţă. Te-ai gândit vreodată la cana ta zilnica de cafea ca la un elixir de sănătate si nu doar ca la o sursa de plăcere sienergie?

Probabil ca nu o data ti-a trecut prin cap sa te lași de acest „viciu” care iți crestetensiunea arteriala, favorizează apariția celulitei si, pe deasupra, iți mai si îngălbeneștedinții.

Ei bine, oamenii de știință au vești bune pentru toți iubitorii de cafea! lată mai multe motive pentru ar trebui să consumați această băutură în fiecare zi.

Cafeaua este principala sursă de antioxidant! Corpul uman absoarbe mai mulți antioxidanţi din cafea decât din fructe şi legume.

Mirosul cafelei are efect anti-stres. Cercetătorii coreeni au descoperit că aroma cafelei acționează în mod specific asupra proteinelor, legate de stresul creierului şi vă ajută să gândiți pozitiv.

Cafeaua poate reduce simptomele bolii Parkinson. Potrivit unui articol publicat în 2012 în revista Science Daily, cafeaua îi ajuta pe oamenii care suferă de boala Parkinson să-şi controleze mai bine mișcările. Se pare ca, gratie pasiunii noastre pentru cafea, suntem protejati de Parkinson in proportie de 80%, de ciroza hepatica 80%, de pietrele la rinichi50% si de cancerul de colon in proportie de 25%.

Este bine pentru ficat (în special pentru cei ce consumă alcool). Rezultatele unui studiu, efectuat timp de 22 de ani (la care au participat 125 000 de persoane), au arătat că la persoanele care beau cel puţin o ceaşcă de cafea pe zi, riscul de a dezvolta ciroză s-a redus cu 20%.

Cafeaua reduce tendința de sinucidere. 2-4 cești de cafea pe zi pot reduce riscul de suicid cu 50%.

Reduce riscul de cancer de piele. Reduce riscul de cancer de piele la femei.

Imbunătăţeşte performanţele sportive. Cafeina creşte cantitatea de acizi graşi în sânge, care permite muşchilor să absoarbă şi să ardă grăsimile şi să le transforme în energie. Aceasta păstrează rezervele de carbohidraţi şi permite organismului să le folosească mai târziu.

Reduce riscul de diabet zaharat. Cercetătorii au descoperit că persoanele care beau cel puţin 4 ceşti de cafea pe zi, reduc riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 cu 50%. In ultimele luni, prima pagina a ziarelor de medicina din intreaga lume a fost tinuta de o stiresenzationala: dupa ce au analizat datele a 126.000 de oameni, timp de 18 ani, cercetatoriide la Harvard au calculat ca, in comparatie cu cei care nu consuma cafea, bautorii de cafeasunt mult mai putin expusi riscului de a se imbolnavi de diabet de tip 2.

Cafeaua este foarte bună pentru creier. Postul CNN a demonstrat ca această băutură îi permite creierului să funcţioneze mai eficient. 10. Cafeaua vă poate face mai fericiţi. Un studiu realizat de Institutul Naţional American pentru Sănătate a arătat că persoanele care beau cel puţin 4 ceşti de cafea pe săptămână, sunt mai puţin predispuse depresiei – cu 10% – decât cele care nu beau cafea deloc.

Cafeaua scade riscul afectiunilor cardiovasculare. Alte studii (unul facut la Iowa Women’s Health, pe un esantion de 27.000 de femei, pe o perioada de 15 ani, altul facutde Nestlé Research Center si al treilea publicat recent in Norvegia) arata cum, datoritaconsumului de cafea (decofeinizata sau nu), scade si riscul afectiunilor cardiovasculare, in special la femei. Mai exact, daca bem trei cani pe zi, sansele de a ne imbolnavi de inimascad cu 24%. Din pacate, beneficiile cafelei scad invers proportional cu numarul de portiiconsumate zilnic, in ceea ce privește afecțiunile cardio-vascular.

Cafeaua calmează durerile de cap. De asemenea, exista dovezi ca o doza moderata de cafea poate scoate un pacient dintr-o criza acuta de astm, atunci cand nu are medicatia la indemana, calmeaza durerile de cap mai eficient decat pilulele obisnuite, imbunatatesteperformantele atletice (stimuland musculatura sa produca contractii mai puternice), ajutala mentinerea greutatii si previne apariția cariilor dentare.

Sursa

De Știut – Cei care beau cel puțin o cafea dimineața s-ar bucura enorm să știe asta