Usturoiul se află în centrul bucătăriilor din întreaga lume însă puțini știu de beneficiile lui și de proprietățile medicinale. Usturoiul este plin de compuși sănătoși puternici care lucrează împreună pentru a susține fiecare sistem din corpul uman. Pentru a profita la maxim de efectele de mai jos, se recomandă câte 2-3 căței de usturoi zilnic.

Ucide Anthrax-ul
Anthrax-ul este o bacterie ucigașă care afectează oamenii și animalele deopotrivă. Alicina din usturoi proaspăt zdrobit are capacitatea de a ucide această bacterie și multe, multe alte bacterii. Este chiar mai puternic decât multe antibiotice farmaceutice.

Antibiotic natural
O preocupare la nivel mondial este rezistența la antibiotice și asta pentru utilizarea greșită și excesivă a acestora a dus la o adaptare bacteriană care face medicamentele impotente iar acest lucru reprezintă un pericol grav în caz de infecții comune care pot deveni, în acest context, boli care pot pune viața în pericol.

Usturoiul are capacitatea de a ucide bacteriile comune precum Campylobacter jejuni (otrăvire alimentară), Pseudomonas aeruginoasa (infecție a tractului urinar, pneumonie), Bacillus subtilus (otrăvire alimentară), E coli și Staphylococcus aureus (infecții ale tractului urinal și ale pielii, menignită etc.), Pneumonie Klebsiella (pneumonie, tract urinar și infecția sângelui, meningită) și Shigella sonnei (diaree, dizenterie) și nu are efecte adverse.

Mai bun decât cel mai puternic antibiotic
Vancomicina este, la ora actuală, medicamentul antibiotic de ultimă instanță. Asta pentru că interacționează negativ cu zeci de alte medicamente și are numeroase efecte secundare negative. Pe de altă parte, usturoiul ucide bacteriile pe care chiar acest medicament puternic nu le poate ucide.

Sigur pentru bacteriile intestinale
O parte din problemele legate de medicamentele antibiotice este că ele ucid toate bacteriile: atât cele dăunătoare cât și cele prietenoase și necesare. Acest lucru reprezintă o problemă majoră, întrucât bacteriile bune sunt esențiale pentru combaterea organismelor invadatoare și pentru sănătatea generală. Usturoiul conține oligozaharide prebiotice și carbohidrați nedigestibili care hrănesc bacteriile probiotice reziduale (cele bune).

Tensiunea arterială
Potrivit rezultatului unui studiu publicat în Jurnalul de Științe Farmaceutice, usturoiul funcționează mai bine decât atenololul, un medicament popular folosit pentru hipertensiunea beta-blocantă. Spre deosebire de beta-blocante, usturoiul reduce tensiunea arterială doar la persoanele cu hipertensiune, nu și la cele cu tensiunea normală. Din această cauză, usturoiul este sigur pentru toată lumea.

Previne cheagurile de sânge
Până acum nu de mult timp, ca o măsură preventivă împotriva cheagurilor de sânge care pot provoca atac de cord sau accident vascular cerebral se recomanda câte o aspirină pe zi. Până la urmă această recomandare a fost revocată de către Administrația pentru Alimente și Medicamente, însă mulți profesioniști din domeniul medical continuă să o recomande.

Alicina rămâne în topul listei atunci când vine vorba de anti-coagulate: la concentrații aproape echivalente, alicina s-a dovedit a fi un inhibitor semnificativ mai puternic al plachetelor decât aspirina.

Stabilizează zahărul din sânge
Oezitatea și diabetul au devenit epidemice, mai ales în lumea industrializată. Corpurile noastre sunt copleșite de zaharuri rafinate și de îndulcitori artificiali care stimulează producția de insulină. Acest lucru are drept rezultat creșterea de rezistență la insulină. Un cățel de usturoi crud scade nivelurile de zahăr din sânge și reduce inflamația și stresul oxidativ cauzat de consumul exagerat de zahăr. Mai mult, usturoiul are capacitatea de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină, pentru a susține cu succes propria metodă de administrare a zahărului din sânge.

Previne bolile cardiace
Acum zeci de ani, LDL cronică înaltă a fost legată de ateroscleroză și de boala cardiovasculară, așa că medicamentele statinice au fost cele prescrise pentru a reduce colesterolul LDL (colesterolul „rău”). Usturoiul are capacitatea de a regla colesterolul, de a atenua tensiunea arterială, de a ajuta la metabolizarea grăsimilor și crește nivelul antioxidant. De asemenea, previne și acumularea plăcii arteriale.

Aceste medicamente cu statină sunt doar parțial eficiente și chiar pot provoca alte afecțiuni grave precum cancerul, diabetul, leziuni hepatice sau neurodegenerarea.

Suport pentru pancreas
Pancreasul este organul care se ocupă de secreția de insulină care este hormonul organismului pentru metabolizarea zahărului din sânge în energie celulară. Acum, poate mai mult ca niciodată, vedem cazuri în care pancreasul este copleșit de cantitatea de insulină și de alți hormoni pe care trebuie să-i producă pentru a contracara consumul exagerat de zaharuri.

Diabetul de tip 2 este, aproape întotdeauna, cauzat de dietă și se stilul de viață. Diabetul de tip 1 este o boală autoimună cronică și este diferit de tipul 2 prin faptul că pancreasul secretă insulină insuficientă sau nu secretă deloc. Aici intervine, din nou, alicina din usturoi: repară țesutul pancreatic și astfel permite producerea de insulină.

Soluție pentru Candida
Candida albinac este o ciupercă normală care trăiește în tractul digestiv. Problema apare atunci când crește de sub control și poate provoca, în cazul femeilor, infecție vaginală. Deși pentru mulți este o infecție cronică care se tratează în cele mai multe cazuri cu unguente și supozitoare, usturoiul rămâne cel mai de temut inamic și în acest caz.

Potrivit cercetărilor, alicina este fel de eficace sau chiar mai eficace decât medicamentele comune în suprimarea creșterii Candida (medicament folosit de obicei: fluconazol) și mai eficace și pentru a ucide Candida (medicament folosit de obicei; nistatină).

Usturoiul folosit în acest mod este mai puternic decât multe medicamente – Iată cum și pentru ce se folosește