1.Supă de mei cu cartofi:
Ingrediente necesare:
2 cartofi
1 ardei gras
1 morcov
1 dovlecel
1 ceapă
50 g rădăcină pătrunjel
1 fir praz
50 g mei
Sare
Ulei

Mod de preparare: Spălăm morcovul, cartofii și pătrunjelul, după care curățăm și tăiem în cuburi. Spălăm și dovlecelul, îl lăsăm să se usuce și-l tăiem în cuburi. Spălăm bine și curățăm prazul, tăiem partea albă în inele subțiri. Spălăm și curățăm și ardeiul gras, îndepărtând cotorul și semințele după care tăiem în cuburi. Curățăm și tocăm ceapa mărunt după care o prăjim într-o tigaie cu ulei încins, la foc mic spre mediu, până devine sticloasă.

Spălăm meiul și îl fierbem într-o cratiță cu apă și un pic de sare, până va fi aproape gata. Într-o altă cratiță, turnăm 1 l de apă și punem cratița pe foc. Când apa ajunge la punctul de fierbere, adăugăm în cratiță cartofii, pătrunjelul și meiul. Fierbem totul împreună timp de 15 minute. Adăugăm și ceapa, prazul, dovlecelul și ardeiul gras și amestecăm bine. Fierbem pentru încă 10 minute. Servim supa caldă.

2.Supă de conopidă cu ardei gras:
Ingrediente necesare:
300 g cartofi
1 conopidă
2 morcovi
150 g mazăre verde
1 ardei gras
1 ceapă
2 linguri ulei
Sare și piper după gust
Câteva fire de pătrunjel și coriandru

Mod de preparare: Începem prin a desface conopida în buchețele mici. Curățăm și tocăm ceapa mărunt, spălăm, uscăm și tocăm mărunt verdeața. Spălăm și curățăm și cartofii și morcovul, după care tăiem în felii. Spălăm și curățăm și ardeiul de cotor și de semințe după care tăiem pai. Punem o cratiță cu fundul mai gros pe foc. Adăugăm uleiul și când se încinge adăugăm și ceapa. Prăjim ceapa la foc mic spre mediu până se rumenește ușor, după care adăugăm și ardeiul și morcovul.

Amestecăm și mai prăjim timp de 7 minute. Adăugăm 1,5 l de apă fierbinte și amestecăm. Aducem supa până la punctul de fierbere, după care adăugăm cartofii și fierbem timp de 10 minute. După 10 minute, adăugăm și conopida și mai fierbem pentru încă 5 minute. Adăugăm și mazărea și jumătate din cantitatea de verdeață tocată, potrivim supa de sare și de piper. Amestecăm și mai fierbem pentru încă 5 minute, după care oprim focul. Punem un capac peste cratiță și lăsăm deoparte timp de 10 minute. Înainte de servire, presărăm verdeața tocată mărunt.

3.Supă de dovlecei cu curry și soia:
Ingrediente necesare:
2 dovlecei
1 praz
2 roșii
4 căței usturoi
3 linguri ulei de măsline
300 g carne vegetală din soia
2 linguri curry
2 linguri pătrunjel tocat
Sare și piper după gust

Mod de preparare: Începem prin a tăia carnea vegetală pai subțire, după care o trecem prin curry. Curățăm și tocăm mărunt usturoiul. Curățăm și spălăm prazul după care tăiem partea albă inele. Într-o tigaie cu ulei încins, prăjim usturoiul la foc mic până se rumenește ușor ( 1-2 minute ). Adăugăm prazul și mai prăjim pentru încă 5 minute, amestecând. Adăugăm și carnea de soia, amestecăm și prăjim până carnea este gata.

Spălăm roșiile, le tăiem în cuburi și le adăugăm în tigaie. Amestecăm bine și înăbușim totul timp de 5 minute. Spălăm și dovleceii, îi tăiem în cuburi. Punem pe foc o cratiță cu 1,5 L de apă. Când apa începe să fiarbă, adăugăm dovleceii și fierbem timp de 5 minute. Adăugăm și carnea de soia și legumele din tigaie, amestecăm și aducem supa până la punctul de fierbere. Potrivim de sare și de piper, iar la final presărăm și verdeața tocată.

4.Supă de ciuperci:
Ingrediente necesare:
600 g ciuperci
1 ardei gras
2 morcovi
70 g mărar
4 cartofi
100 g rădăcină țelină
2 cepe
1 lingură ulei
150 g orez
Sare și piper după gust

Mod de preparare: Pregătim ingredientele: spălăm și curățăm morcovii, cartofii, țelina și ciupercile. Tăiem pai subțire 1 morcov și rădăcina de țelină; tăiam cubulețe cartofii. Curățăm și cepele și o ceapă tăiem cuburi. Spălăm și curățăm ardeiul de cotor și de semințe și tăiem pai. Prăjim ceapa într-o tigaie cu ulei încins, la foc mic, până devine sticloasă. Punem pe foc o cratiță cu 2 L de apă.

Când apa fierbe, adăugăm 1 ceapă întreagă, 1 morcov întreg și ciupercile. Potrivim de sare și de piper, amestecăm și fierbem la foc mic timp de 20 de minute. Scoatem ceapa, morcovul și ciupercile din cratiță. Tăiem ciupercile în jumătate. Adăugăm în supă orezul spălat și fierbem timp de 10 minute. După cele 10 minute, adăugăm și cartofii, ceapa prăjită, morcovul tocat, țelina și ardeiul gras. Amestecăm și aducem supa până la punctul de fierbere, după care adăugăm și ciupercile. Amestecăm iar și mai fierbem timp de 5 minute. Servim supa caldă, presărată cu mărar tocat mărunt. Savurați cu poftă! Poftă bună!

Postul Crăciunului – Cei cu bun simț vor spune Amin: Rețete sfinte de POST, direct de la mănăstire, le găsiți în comentarii