Ceaiul de ghimbir are nenumărate beneficii pentru sănătate, însă, pentru a te bucura de ele, trebuie să te asiguri că îl prepari în mod corect și că obții un ceai concentrat. Mai mult nu înseamnă mai bun, deci ceaiul de ghimbir nu trebuie consumat în mod exagerat și e nevoie de precauție dacă iei anumite medicamente.

Ghimbirul este o plantă cu flori care provine din China, aparține familiei Zingiberaceae și este înrudit cu turmericul, cardamomul și galangalul. Rizomul (partea subterană a tulpinii) este partea folosită în mod obișnuit pe post de condiment și o găsim adesea în comerț sub numele de rădăcină de ghimbir.

Ghimbirul, utilizat de secole ca remediu natural: Ghimbirul are o istorie foarte lungă de utilizare în diferite forme de medicină tradițională și alternativă. A fost folosit pentru a ajuta digestia, a reduce greața și a contribui la combaterea gripei și a răcelii obișnuite, pentru a numi doar câteva întrebuințări pe care le-a avut de-a lungul timpului.

Ghimbirul poate fi utilizat în stare proaspătă, uscat, sub formă de pudră sau sub formă de ulei ori suc și este uneori adăugat în alimente procesate și în produse cosmetice. Este un ingredient foarte obișnuit în diverse rețete gastronomice.

Parfumul și aroma unică provin din uleiurile naturale, dintre care cel mai important este gingerolul. Acesta este principalul compus bioactiv din ghimbir, responsabil pentru o mare parte dintre proprietățile sale medicinale. Are efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice.

Fie că îl ai în vedere pentru beneficiile sale legate de digestie, pentru estomparea grețurilor sau pentru scăderea în greutate, ceaiul de ghimbir poate să facă parte din rutina ta zilnică pentru a-ți readuce sau îmbunătăți starea de bine.

Componentele active din ghimbir reglează nivelul zahărului din sânge și producția de insulină la pacienții cu diabet. Datorită abilităților de scădere a colesterolului din ghimbir, poate preveni bolile legate de inimă și accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, poate preveni formarea cheagurilor de sânge care pot declanșa atacuri de cord. Ceaiul de ghimbir este foarte eficient în tratarea infecțiilor comune și cele provocate de virusuri, precum gripa.

Consumul a cel puțin 2-3 căni de ceai fierbinte de ghimbir cu lămâie te va ajuta să te recuperezi mai repede în urma unui episod de răceală sau de gripă. Pentru a te bucura de toate proprietățile acestei rădăcini, ți-am pregătit câteva rețete de ceai de ghimbir.

Ceai de ghimbir simplu: Pentru a prepara un ceai de ghimbir simplu, ai nevoie de o bucățică de 2-3 cm de rădăcină de ghimbir și de o cană și jumătate de apă. Curăță coaja, apoi taie rădăcina în felii subțiri. Pune apa la fiert și apoi adaugă ghimbirul, pe care îl vei fierbe 10 minute. Oprește apoi focul, lasă ceaiul să se așeze 1-2 minute, după care îl poți consuma.

Ceai de ghimbir cu lămâie: Acest ceai promite să fie de ajutor în prevenirea formării cheagurilor de sânge pe artere, în cazurile în care te confrunți cu valori crescute ale colesterolului. Totodată, ceaiul de ghimbir cu lămâie este eficient în prevenirea și tratarea răcelilor, dar și în situațiile stresante, ajutând la detensionarea corpului.

Pentru a prepara un ceai de ghimbir cu lămâie, procedezi la fel ca la ceaiul simplu de ghimbir, doar că, pe lângă rădăcina de ghimbir, pui la fiert și o jumătate de lămâie feliată sau o adaugi imediat ce ai stins focul.

Ceai de ghimbir cu turmeric: Turmericul are o mulțime de caracteristici curative, printre care și proprietăți antiinflamatoare. Ghimbirul și turmericul împreună funcționează precum un remediu extrem de puternic, având efecte benefice asupra inflamațiilor, digestiei, inimii, circulației sangvine colesterolului și sistemului imunitar. O sumedenie de studii făcute în ultimii ani au confirmat efectele puternice ale acestor două daruri ale naturii, mai ales dacă sunt consumate împreună.

Pentru a prepara un ceai de ghimbir cu turmeric, ai nevoie de următoarele ingrediente:
• 1 linguriță de rădăcină de turmeric dată pe răzătoare (dacă ai turmeric sub formă de pulbere, 1/3 de linguriță este suficientă)
• 1 linguriță de rădăcină de ghimbir dată pe răzătoare (dacă folosești ghimbir sub formă de pulbere, 1/3 de linguriță este suficientă)
• Un sfert de linguriță de piper negru (acesta favorizează absorbția substanțelor din turmeric în organism)
• Opțional, miere naturală și o felie de lămâie, după gust

Într-un ibric, fierbe apa pentru ceai. Oprește focul după ce apa clocotește și adaugă turmericul și ghimbirul. Acoperă ibricul cu o farfurie sau cu un capac și lasă cele două ingrediente să se infuzeze. Strecoară apoi ceaiul și lasă-l să se răcească. Adaugă la final piperul și amestecă bine. Îndulcește cu miere, dacă obișnuiești să bei ceaiurile dulci și pune și puțină zeamă de lămâie. Dacă nu agreezi piperul negru, poți facilita absorbția curcuminei din turmeric și prin adăugarea unei lingurițe de ulei de cocos în ceaiul preparat.

Pentru persoanele trecute de 40 de ani – Cum se prepară ceaiul de ghimbir pentru efecte puternice