Usturoiul si ceapa sunt doua culturi populare care pot fi plantate in toamna pentru a obtine recolte bogate in sezonul urmator. Momentul potrivit pentru plantarea lor poate varia in functie de climatul zonei tale, dar in general, toamna este momentul ideal pentru a le planta.

Plantarea usturoiului: Usturoiul se planteaza in general in toamna, de obicei in luna octombrie sau inainte de primul inghet. Alege catei sanatosi de usturoi si separa-i in catei individuali. Planteaza cateii in sol la o adancime de aproximativ 5-7 cm, cu partea ascutita indreptata in sus. Asigura-te ca mentii o distanta de aproximativ 10-15 cm intre catei si aproximativ 30 cm intre randuri.

Plantarea cepei: Ceapa poate fi, de asemenea, plantata in toamna. In general, se recomanda sa plantezi ceapa cu aproximativ 4-6 saptamani inainte de prima inghet, ceea ce poate varia in functie de regiunea ta. Separa bulbii de ceapa si planteaza-i in sol la o adancime de aproximativ 2-3 cm, cu varful bulbului orientat in sus. Distanta intre randuri ar trebui sa fie de aproximativ 30 cm, iar distanta intre plante in acelasi rand poate varia intre 10 si 15 cm, in functie de dimensiunea viitoare a bulbilor pe care doresti sa-i obtii.

Ambele culturi prefera un sol bine drenat si imbogatit cu materie organica. Asigura-te ca pastrezi solul umed, dar nu prea umed, pe parcursul procesului de inradacinare. In functie de climatul tau, plantele ar trebui sa inceapa sa creasca inainte de venirea iernii si sa continue dezvoltarea in primavara, oferindu-ti recolte bune.

In ceea ce priveste udarea pentru usturoi si ceapa, este important sa mentii solul umed, dar nu excesiv de ud. Udarea prea frecventa sau prea abundenta poate duce la putrezirea bulbilor sau la alte probleme de sanatate ale plantelor. Asadar, momentul si cantitatea de udare pot varia in functie de conditiile specifice ale solului si climatului din zona ta.

Udarea usturoiului: Dupa ce ai plantat cateii de usturoi, uda solul pentru a-i ajuta sa se inradacineze. In general, udarea initiala trebuie sa fie suficienta pentru a mentine solul umed, dar nu sa-l inmoaie excesiv. Apoi, monitorizeaza starea solului si uda cand stratul superior devine usor uscat. Evita udarea excesiva, deoarece usturoiul poate fi sensibil la excesul de umiditate.

Udarea cepei: La fel ca si in cazul usturoiului, primele udari pentru ceapa trebuie sa mentina solul umed, dar nu sa il sature. In primele saptamani dupa plantare, monitorizeaza regulat solul si uda atunci cand simti ca suprafata incepe sa se usuce. Distanteaza udarile pentru a permite radacinilor sa respire intre episoadele de umiditate.

Un indicator util pentru a evalua necesitatea de udare este sa introduci un deget in sol, in zona radacinilor, si sa simti cat de umed este. Daca solul este inca umed la atingere, este posibil sa nu fie necesara udarea. Este mai bine sa uzi mai putin decat sa exagerezi cu udarea. Aminteste-ti ca conditiile meteorologice, tipul de sol si alte factori locali pot influenta necesitatea de udare. Este o idee buna sa te adaptezi si sa urmaresti starea plantelor pentru a-ti da seama cand au nevoie de apa.

Pentru Gospodari – Când și cum plantezi ceapa și usturoiul Toamna – Sfaturi pentru o cultură bogată, le găsiți în primul comentariu