Atât cârceii cât și amorțeala mâinilor pot fi cauzate de dormitul într-o poziție proastă care blochează circulația sângelui însă există situații în care nu au nimic de-a face cu poziția în care dormim. Amorțeala este o senzație neplăcute care apare uneori și în alte zone ale corpului, de exemplu în picioare. Cauze?

Tunelul metacarpian
Aceasta este cea mai frecventă cauză: cele trei degete principale (degetul mare, cel arătător și mijlociu) sunt cele mai afectate de sindromul de tuner carpian. Această afecțiune se asociază cu nervul median, o neuropatie periferică ce exercită o presiune asupra încheieturii și provoacă simptome precum dificultate de mișcare, durere, pierderea sensibilității și amorțeală. Aceste efecte supărătoare se resimt mai ales noaptea, atunci când mâinile amorțesc.

Activitățile din timpul zilei
Se întâmplă să suprasolicităm încheieturile prin activitățile din timpul zilei: folosirea foarfecilor, tehnoredactarea, cusutul, folosirea diferitelor unelte etc. Aceste activități pot afecta nervii de la nivelul mâinilor: îndoirea și îndreptarea continuă a acestei zone o poate suprasolicita. Durerea apare mai ales noaptea când mișcarea încetează și nervii și tendoanele eliberează presiunea cu cea mai mare intensitate.

Retenția de apă
Lipsa mișcării, kilogramele în plus sau alimentația neadecvată pot provoca nu doar umflarea picioarelor, ci și a mâinilor, drept urmare a retenției de apă din organism. Furnicăturile din timpul nopții sunt mult mai intense și circulația afectată creează o presiune care provoacă un mare disconfort.

Deficitul de vitamina B12
De cele mai multe ori, alimentația deficitară și incorectă duce la un deficit de vitamina B. Lipsa de vitamine are consecințe de multe ori neglijate și puse pe seama oboselii. Simptomele asociate cu lipsa de vitamina B sunt următoarele: moleșeală, oboseală, paloarea pielii, senzația că suferi de tahicardie, amorțeală în mâini și picioare.

Amorțeala mâinilor – Remedii
Înainte de a merge la culcare, bea 1 lingură de ulei de semințe de in. Potrivit mai multor studii, acest ulei este un antiinflamator eficient care acționează mai ales asupra extremităților corpului și ameliorează senzația nefastă pe care o provoacă amorțeala mâinilor.

Pentru a ameliora presiunea, durerea și inflamația din jurul nervilor, puneți-vă mâinile în chiuveta cu apă proaspătă în care ai adăugat și câteva cuburi de gheață. Fă acest lucru înainte de culcare. De asemenea, este recomandat să elimini sarea și băuturile acidulate din alimentație. Aceste produse accentuează inflamațiile și durerea și este bine să le eviți.

Hidratarea este la fel de importantă: bea minim 2 L de apă pe zi. Poți prepara, de exemplu, o băutură pe bază de anghinare care are efecte diuretice și dezintoxicante și care previne retenția de apă. Fierbe în apă câteva anghinare, strecoară și amestecă lichidul obținut cu zeama de la jumătate de lămâie.

Include în dieta ta vitamina B. Cartofii, bananele, carnea de ton și toate legumele verzi cu frunze conțin această vitamina indispensabilă pentru organism. De asemenea, se pot găsi și la farmacii sau magazine cu produse de sănătate suplimente de vitamina B care vin în completarea dietei alimentare și contribuie la sănătatea generală.

Dacă faci frecvent activități manuale care te obligă să-ți folosești mâinile sau încheieturile pentru mai multe ore, folosește o bandă elastică pentru încheietura mâinii: va exercita o presiune suficientă pentru a proteja nervii și încheieturile și pentru a preveni suprasolicitarea lor.

Motivele pentru care îți amorțesc mâinile și ce poți face – Remediu împotriva amorțelii