Turiţa-mare mai este cunoscută şi sub denumirea de leuşteanul-muntelui sau coada-racului. Această plantă se foloseşte în tratarea afecţiunilor respiratorii şi cutanate, până la cele gastrointestinale şi renale.

Planta turiţa-mare o găsim pe marginea drumurilor, în zone împădurite sau la margine de pădure. Datorită proprietăţilor sale analgezice, turtiţa-mare este prezentă în medicina tradiţională.

Cele mai importante minerale şi vitamine pe care le găsim în această plantă sunt vitamina K, uleiul volatil, taninul, siliciul şi fitosterina.

Proprietăţi terapeutice turiţa-mare
Planta mai este binecunoscută pentru eficienţa sa în fixarea calciului în oase, întăreşte, aşadar, sistemul osos şi previne apariţia posibilelor facturi. Cu toate acestea, planta de turiţă este recomandată în perioada de creştere a adolescenţilor. La adulţi, planta poate ajuta la ameliorarea osteoporozei.

Consumul de ceai de turiţă poate scădea semnificativ riscul de infarct de miocard acut, tocmai de aceea, este recomandat persoanelor din această grupă de risc.

În medicina tradiţională chineză, turiţa mare utilizată pentru oprirea sângerărilor şi este folosită în tratarea menstruaţiilor abundente, hemoragii interne şi tuberculozei. Cercetătorii chinezi au descoperit că turiţa mare ajută la coagularea sângelui cu 50%.

Cum consumi planta turita mare pentru beneficii maxime
Turiţa se utilizează atât intern, cât şi extern sub formă de infuzie, gargară, spălături, alifie sau comprese locale.

Pentru uz intern, turiţa este indicată în cazul bolilor hepatice, afecţiuni ale cailor biliare, boli gastrointestinale, diaree, colici, asm, bronşită sau urticarii. Pentru infuzie sau decoct se adaugă două linguriţe de plantă mărunţită peste care se adaugă 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuz.

Ceaiul de turita mare, consumat catre 2-3 cani in fiecare zi amelioreaza diareea si afectiunile gastrointestinaleat pentru 15 minute. Pe zi, se pot bea 2-3 căni. Ceaiul de turiţa mare, consumat în fiecare zi, poate ameliora diareea şi afecţiunule gastrointestinale.

De Sezon – Trebuie încercat – Planta care acţionează ca tonic digestiv – Cum trebuie consumată