O legumă folosită poate cel mai des în bucătărie, deloc scumpă şi de sezon, poate fi folos ca să calmăm tusea la cei mici, dar şi la adulţi, în această perioadă în care temperaturile au scăzut şi putem spune că suntem în plin sezon al virozelor.

Pe lângă cunoscutele siropuri de tuse sau bomboanele din farmacii care ne promit calmarea tusei, există un remediu natural folosit cu succes de mulți dintre noi.

Ce conţine leguma care calmează tusea
Leguma din bucătărie cu un miros specific și care este folosită poate cel mai des de gospodine se arată a fi un leac eficient pentru calmarea tusei și desfundarea nasului, atât în cazul copiilor, cât și al adulților.

Potrivit studiilor care există în acest sens, proprietățile terapeutice ale cepei provin de la substanțele puternice pe care această legumă le conține.

Ea conține compuși sulfurici precum sulfoxizii și thiosulfinații care îi dau mirosul puternic și ne fac să lăcrimam atunci când o tăiem sau o avem în preajmă.

Principalele substanţe cunoscute care se găsesc în ceapă sunt: vitaminele A, B şi C, săruri minerale (sodiu, potasiu, fosfat și nitrați calcaroși, fier, sulf, iod, siliciu), acizi, ulei volatil şi principii antibiotice.

De asemenea, are o acțiune antimicrobiană, reglează metabolismul, stimulează sistemul imunitar şi ajută, astfel, la combaterea răcelii, susține Asociația Națională a Cepei din SUA (National Onion Association).

Ceapa, leacul pentru tuse
De asemenea, se spune că putem preveni răceala dacă punem în cameră, pe timpul nopții, cât mai aproape de pat, o ceapă tăiată în patru. Ceapa crudă absoarbe germenii din aer, prevenind infiltrarea lor în organism și îmbolnăvirea.

În trecut, eficiența acestui remediu popular era dată de proprietățile curative ale cepei, prin prezența compușilor sulfurici mirositori. Ceapa are efecte expectorante și, totodată, emoliente. Ajută de asemenea la stimularea imunității și combaterea bacteriilor.

Un alt remediu pentru stoparea tusei și a durerilor de gât este sucul de ceapă. Se recomandă sucul din această legumă stors din 100 g de ceapă, din care se iau câte 2-3 linguri. Sucul de ceapă poate fi amestecat în cantități egale cu miere naturală.

Dacă se ştie că ceapa este cunoscută pentru utilizarea sa în plan extern, în principal pentru combaterea răcelilor, studii întreprinse recent arată că această legumă. Este una dintre cele mai ieftine legume folosite în bucătărie, una dintre cele mai gustoase, iar acum se găsește pe toate tarabele.

În plus, această legumă este de un real ajutor pentru ten, făcând minuni pentru pielea feței femeilor. Cu un miros aparte, ceapa verde este una dintre cele mai folosite legume, fiind bogată în vitamine. Nu mulți sunt cei care aleg să o folosească și în cosmetică, majoritatea neștiind de utilizarea ei în procedeele de înfrumusețare.

Este una dintre cele mai ieftine şi cel mai des folosite legume în bucătăria românească. Este apreciată pentru gustul ei inconfundabil, dar are şi numeroase proprietăţi benefice pentru organism.

În bucătărie, ceapa este folosită drept condiment. În medicină, studiile arată că ceapa împreună cu usturoiul ajută la normalizarea circulației sanguine. De asemenea, are o acțiune antimicrobiană, reglează metabolismul, stimulează sistemul imunitar şi ajută, astfel, la combaterea răcelii.

De Salvat – Leguma care calmează tusea – Funcționează mai bine ca un sirop de tuse