Curmalele sunt excelente pentru sanatatea ta si sunt printre cele mai hranitoare fructe deoarece sunt incarcate cu vitamine, fibre si antioxidanti. Acest fruct este originar din Africa de Nord si Orientul Mijlociu si poate fi consumat fie uscat, fie proaspat.

Profilul nutritional al curmalelor
Lista beneficiilor curmalei este lunga, iar profilul sau nutritional este impresionant. Astfel, pentru un curmal proaspat de 24 g, avem:

Calorii: 66
Carbohidrati: 16 grame
Fibre: 1,6 grame
Proteine: 0,4 grame
Fibre alimentare: 1,6 grame

In plus, curmalul reprezinta o incarcatura glicemica puternica si are o putere antioxidanta foarte mare.

Beneficiile curmalelor
Potrivit unui studiu publicat in International Journal of Clinical and Experimental Medicine, efectele terapeutice ale curmalilor asupra prevenirii bolilor sunt fenomenale. Acest studiu a demonstrat ca componentele curmalelor actioneaza ca un antioxidant, un antitumoral si un antiinflamator, ceea ce face din curmale un tratament alternativ pentru mai multe boli. Acest fruct este o bomba nutritiva.

Astfel, curmalele contin:
Flavonoidele care sunt antioxidanti puternici care reduc prezenta radicalilor liberi responsabili de boli si imbatranirea prematura a celulelor.

Carotenoizi pentru a imbunatati sanatatea inimii si pentru a reduce tulburarile oculare, cum ar fi degenerescenta maculara. Acidul fenolic despre care se stie ca este antiinflamator si poate reduce riscul de boli de inima.

Luteina si Zeaxantina care imbunatatesc starea maculei si a retinei pentru o vedere mai buna si prevenirea leziunilor maculare asociate cu imbatranirea.

Potasiu care reduce riscul de accident vascular cerebral cu 40% si imbunatateste functia sistemului nervos. Fosforul care participa la buna functionare a creierului. Calciu esential pentru sanatatea oaselor si in lupta impotriva hipertensiunii arteriale.

Fibre care imbunatatesc procesul digestiv si creeaza o senzatie de plenitudine pentru pierderea in greutate. Mult fier, care la randul sau ajuta la tratarea anemiei si stimuleaza fluxul de oxigen catre creier. Magneziul care ajuta la dilatarea vaselor de sange si la reducerea tensiunii arteriale.

In plus, curmalele ajuta la detoxifierea organismului si la combaterea constipatiei prin promovarea unui tranzit intestinal bun. Sunt recomandate in timpul sarcinii si ajuta la facilitarea nasterii. De asemenea, ele previn aparitia depresiei postpartum.

Bine de Știut – Ce se întâmplă în corpul tău când consumi curmale – Beneficiile