Ceapa nu iubeste solul argilos, daca pamantul din gradina dumneavoastra este de acest tip, atunci trebuie sa adaugati nisip si turba si sa amestecati. De asemenea, solul trebuie sa fie slab alcalin, daca este acid, obligatoriu introduceti toamna (primavara deja va fi tarziu) dolomita macinata pentru dezoxidare.La plantarea rasadurilor, acestea trebuie inmuiate pentru 10-20 de minute in solutie de permanganat de potasiu pentru dezinfectarea materialului saditor.

Apoi trebuie sa taiati varful, pentru ca ceapa sa creasca mai rapid.In randuri adaugati putina sare, care va va ajuta in lupta contra mustei cepei.Alaturi de ceapa plantati morcov, care la fel va speria musca cepei. La randul sau, ceapa sperie musca morcovului. Un fel de ajutor reciproc.

Efectuati 3 fertilizari: – prima: in faza primelor 2 frunze cu solutie de gunoi de grajd (1l de gunoi la 1 galeata de apa) sau cu gunoi de pasare (1 pahar la 1 galeata de apa) + 30-40 gr de superfosfat, dizolvat preventiv in apa calda, + 1 pahar de cenusa. – a doua: dupa 2 saptamani cu 30 gr de superfosfat + 10 gr de uree + 5 gr de potasiu la 1 galeata de apa. – a treia:la sfarsitul lunii iunie cu 30 gr de superfosfat + 10 gr de uree + 5 gr de potasiu. Daca veti adauga ingrasamintele la inceputul lunii iulie, atunci excludeti azotul (ureea).

Si nici intr-un caz nu exagerati cu ingrasamintele de azot, cozile de ceapa vor fi foarte dezvoltate, in schimb va avea de suferit insasi bulbul legumei. Din fertilizantii cu potasiu cel mai potrivit este sulfatul de potasiu, pentru ca ceapa are nevoie de sulf, iar de potasiu depinde cum se va pastra leguma. Cenusa la fel contine potasiu.

Nici intr-un caz nu folositi gunoi proaspat de grajd si clorura de potasiu (chiar daca il adaugati, atunci doar toamna), acestea scad randamentul productiei. Nu neglijati fosforul, el raspunde de marimea bulbilor. Un lucru foarte important, pentru ca cu totii ne dorim ca ceapa sa se pastreze o perioada cat mai indelungata. Deci, pentru aceasta, trebuie sa strangeti roada la timpul potrivit, si anume pana la primele ploi din luna august.

Perioada recomandata este sfarsitul lunii iulie. Daca intarziati, deja nu mai puteti face nimic pentru ca leguma sa se pastreze mult timp.Desigur este nevoie sa uscati ceapa. Apoi sa inlaturati toata murdaria uscata si sa taiati tulpinile uscate, lasand doar 8-10 cm. Va mai recomandam sa alegeti periodic ceapa. Daca se strica una, de la ea incep sa se strice toti bulbii. Spor la gradinarit!

Pentru că rețeaua de socializare ne-a cenzurat postările, sunt aproape oprite pentru ca dumneavoastră să nu le mai vedeți, vă rugăm să le dați mai departe, pentru a rezolva această situație!

Așa obțineți recoltă de ceapă care să vă ajungă pe un an întreg – secret din experiența unui grădinar