Printre multe alte bunătăți ale toamnei, zacusca ocupă un loc aparte, fiind adorată de toți gurmanzii. Iată o rețetă veche de peste 100 de ani care provine din Transilvania, cu un gust inconfundabil.

Mod de preparare: Pentru prepararea acestei minunății, aveți nevoie de 3 kg de vinete coapte și 2 kg de ardei și gogoșari copți, pe tablă sau grătar, 2 kg ceapă alba, 3 l bulion, 500 ml ulei de floarea soarelui și trei linguri cu sare.

După ce vinetele, ardeii și gogoșarii au fost coapte și curățate, tocați mărunt ceapa într-un robot sau la mașina de tocat.

Încingeți ulei într-un ceaun, adăugați ceapa și lăsați să se călească. După un sfert de oră, puneți și bulionul, amestecați și lăsați să mai fiarbă încă 15 minute.

Dați vinetele și ardeii prin mașina de toate. Într-un alt ceaun, turnați ulei și puneți la călit pentru un sfert de oră vinetele și ardeii.

Turnați apoi amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion. Potriviți de sare și lăsați la fiert pentru trei ore, la foc mic, amestecând din când în când.

Zacusca este gata atunci când devine densă iar uleiul iese la suprafață. Zacusca se toarnă fierbinte în borcane uscate, care ulterior au fost sterilizate.

Rețetă de zacuscă, veche de 100 de ani. Gustul ei este inconfundabil. Trebuie neapărat să salvezi rețeta.